Османи: Дијалог вратити на почетак, на практична питања

ПРИШТИНА: Кандидаткиња Демократског савеза Косова (ДСК) за премијера, Вјоса Османи, изјавила је да дијалог са Београдом треба вратити на почетак и најављује да ће дијалог бити главна тема једног од наредних састанака представника те странке и Покрета Самоопредељење.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Османијева сматра да је важно да Приштина искаже пуну посвећеност наставку дијалога и још једном, како каже, докаже међународној заједници да је "Косово увек било и остало страна која не условљава дијалог за разлику од Србије".Тврди да Београд не само да условљава дијалог, већ, како каже, не примењује преко 90 одсто потписаних споразума.

То, према њеним речима, указује да је Београд тај који "дестабилизује регион и не залаже се за добросуседство".Подсетила да ДСК и Самоопредељење од раније имају заједнички став о питањима о којима се у Бриселу никада не може разговарати и да Приштину у процесу дијалога треба да представља косовска влада.

Османијева у опширном интервуу за Радио Слободна Европа каже да ће главни задатак нове приштинске власти бити споразум са Београдом прихватљив за Косово, јер, како каже, није њихово да размишљају о томе какав споразум би био прихватљив за Србију.На Косово се, указује, не може гледати као на шуму из које би Србија требало нешто да узме.

Сматра да је Београду довољно то о чему се од почетка разговарало, а то је да буде интегрисана у ЕУ.Од тога, додала је, нема веће користи за Србију, коју, иначе, оптужује да је "изазвала све ратове у бившој Југославији, да је проузроковала стотине хиљада жртва у бившој Југославији, а која се још није извинила и наставља политику негирања ових злочина".

"Стога, наш одговор никада не би требало да буде шта је то што ће Србија имати од Косова. Србија може имати користи од Европске уније, али не и добити нешто од Косова што би га претворило у потпуно нефункционалну државу или другу Босну, која данас има седиште у Уједињеним нацијама, али је потпуно нефункционална...", каже Османијева.

Разлог за враћање дијалога на почетак, Османијева види у томе да је, када је тај процес започет циљ био да се постигну споразуми који се тичу живота грађана, практични споразуми који уклањају баријере, повезују и који би требало да буду на корист обема странама на путу ка ЕУ.

Османијева, која је недавно боравила у САД, каже да је Америка кључна земља која је помогла Приштини и стога сматра да ниједан добар договор за Косово не може бити постигнут без "благослова" Сједињених Држава.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести