Најбољи формат је директни разговор Београда и Приштине

БЕОГРАД: Доскорашња генерална секретарка Европског покрета Сузана Грубјешић се нада, како каже, да ће дијалог Београда и Приштине, уз ЕУ и САД успети да се настави и то сматра условом за све следеће потезе везане за решавање кошовског проблема.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Она није желела директно да коментарише изјаву председника Александра Вучића да му је амерички изасланик Ричард Гренел рекао да је ЕУ променила став и да би од Србије могла тражити признање.

"Фокус прво треба да буде на наставку дијалога,а онда да се усмери на то шта две стране у дијалогу желе и како може да се дође до компромисног решења", каже Грубјешић, коментаришући могућност промене формата разговора о решењу за КиМ.

Најбољи формат је директан разговор две заинтересоване стране, каже, али то не може без посредовања ЕУ.

"У посредовању ће се придружити још неко, а да ли ће временом доћи до Дејтона два, како воле да дају имена конференцијама, то ћемо видети", рекла је Грубијешић.

Она је оценила и да би посредничка улога ЕУ у решавању косовског питања морала бити појачана.

"САД су делегирале два представника за Западни Балкан и за дијалог Београда и Приштине што је важно, имајући у виду искуство Македоније и Грчке око имена и тога да је до видљивих резултата дошло тек када се умешао Вашингтон", објашњава она.

Грубјешић као већи проблем тренутно види таксе јер ЕУ за годину дана није нашла начин да се дијалог одблокира као ни да убеди или примора Приштину да укине таксе, али и најновије поруке Приштине - да немају о чему да преговарају сем о признању.

Према њеним речима, за све учеснике дијалога поруке Аљбина Куртија да му приоритет није ни наставак разговора са Београдом ни укидање такси могу бити обесхрабрујуће.

Каже да се сада мора сачекати формирање владе у Пришитни, да се види ко ће бити премијер, какав тим ће направити за наставак дијалога и да ли га уопште желе, и тврди да до дијалога мора доћи када се формира влада и утврде параметри.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести