Миливојевић: Само неутрална ЕУ може да посредује у дијалогу БГ и ПР

БЕОГРАД:  Дипломата Зоран Миливојевић сматра да се сада, када је изасланик САД Ричард Гренел пренео српском председнику да ЕУ мења став и да могла тражити признање Косова, поставља питање наших односа са ЕУ око решавање косовског чвора.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

"Посредовање ЕУ до сада је било статусно неутрално, међутим, уколико ЕУ инсистира на признавању Косова, то значи да су преовладали глобални и стратешки интереси, али и утицај стратешких земаља у ЕУ које су признале независност КиМ", објашњава он.

Миливојевић додаје да таква врста условљавање није предвиђена ни преговарачким оквиром и додаје да би нас такав сценарио који подразумева споразум између две независне државе довео у деликатну ситуацију.

"Јако је важно да се Брисел око тога одреди и да потврди статусну неутралност у случају наставка преговора и своју позицију везано за нормализацију односа Београда и Приштине. То је једини услов под којим је Србија спремна да настави те преговоре", истиче Миливојевић.

Како додаје, ЕУ ни до сада у суштини није била статусно неутрална и да смо и досад били сведоци неангажованости ЕУ око Бриселског споразума и нереаговања на чињеницу да приштинска страна није испунила главну обавезу из тог споразума, формирање Заједнице српских општина.

Он најаве да би Брисел сада могао експлицитно да тражи признање Косова тумачи између осталог чињеницом да се, како каже, у последње време урушава државност Косова и да то угрожава стратешки интерес западне алијансе.

Тај интерес је, додаје он, везан за решење косовског чвора и увлачење целог региона у западну сферу интереса.

"Даје се приоритет решавању косовског питања и признању самопроглашене независности Косова због глобалних циљева и интереса супротстављању утицајима Русије, Кине и Турске на Балкану, те самим тим они практично добијају приоритет у односу на нормализацију и решавање овог питања у духу компромиса и сагласности обе стране", објашњава Миливојевић.

Упитан шта Србија може очекивати у најновијим околностима, он каже да би оптимално решење у датим околностима било да се цела ствар мало одложи, да се сви спусте на земљу, јер без Србије нема решења.

Коментаришући могућност промене формата дијалога између Београда и Приштине, Миливојевић оцењује да уколико дође до већег ангажовања САД, Русија неће остати по страни.

Он такође сматра да би покретање нове међународне конференције значило да у такав оквир буде укључен и шири регионални контекст, као и сва друга отворена питања на Балкану.

"Када то кажем, имам у виду и БиХ и пуно отворених граничних спорова и нерешених питања. Према томе, таква међународна конференција би морала да укључи све велике силе и да укључи и нека друга питања која се самим отварањем овог питања отварају сама по себи", закључио је Миливојевић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести