Османи: Приштина ће наставити дијалог - са циљем признања

ЊУЈОРК: Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас на седници Савета безбедности УН да ће Приштина наставити да учествује у дијалогу са Београдом, али је поновила став да је коначни циљ тог дијалога - "узајамно признање“.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

“Косово је спремно за дијалог са коначним циљем узајамног признања. Србија мора да схвати да се реалност независног Косова никада неће променити“, тврди Османи.

Наводи да у дијалогу морају учествовати две једнаке стране, и да је за остваривање успеха дијалога неопходно поштовање споразума из Брисела, тврдећи да је Косово до сада "имплементирало 90 одсто споразума, а Србија само 2/3".

Поводом најновијих акција косовске полиције на северу покрајине, она је демантовала шефа УНМИК-а, наводећи да су НАТО и КФОР, као и амбасаде још неких земаља биле упознате са тим акцијама, које су, како тврди, изведене у више општина на Косову.

Циљ те акције, каже Османи, била је борба против организованог криминала, што је, према њеним речима, рат који нема етничку припадност.

Она је, такође, позвала на окончање мисија УНМИК-а на Косову, као и да се такозваном Косову омогући место међу чланицама низа међународних организација, као што су УН, Унесцо, Интерпол...

"УНМИК је формиран пре 22 године под изузетно тешким околностима као би успоставио привремену администрацију. Понављам привремену", изјавила је Османи, позивајући да се оконча мисија УН и да се тај буџет искористи у боље сврхе.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести