Отворен Музеј Присаједињења Војводине Краљевини Србији

Отварањем „Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији“ у Новом Саду почело је обележавање стогодишњице овог важног историјског догађаја.
muzej prisajedinjenja
Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

Музеј су отворили председник Покрајинске владе и председник Организационог одбора за обележавање овог значајног датума Игор Мировић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.

Игор Мировић је, у поздравној речи, истакао да отварањем "Музеја присаједињења", Војводина и Србија добијају - место незаборава на време и учеснике судбоносних историјских одлука.

Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

"Овај Музеј заслужили су наши великани и њихово велико непролазно дело. Ово је место незаборава а управо је незаборав најмање што смо дужни  за све оно  што су за нас учинили“, изјавио је председник Мировић.

Желимо да вратимо обележевање ових значајних јубилеја у институције а Музеј Присаједињења је једнан од њих, додао је Мировић.

"Одлука о Присаједињењу била је демократска сублимација вишевековних напора низа великана на челу са Светозаром Милетићем, који је био и остао симбол слободе и страдања за слободу и права свог народа", казао је  Мировић.

Присаједињење нису изгласали само Срби већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопствену самобитност и будућност, истакао је председник Мировић.

„Данас, век касније, имамо обавезу да кажемо да смо поносни на велику победу коју су извојевали наши преци и на одлуке које су донели. Сећајући се и славећи наше претке, данас славимо слободу, тако жељену, коју су нам они донели“, рекла је председица Скупштине Србије Маја Гојковић.

Отварању Музеја присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, републички посланици,  покрајиснки секретари и бројни грађани.

Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap
Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

 

Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap
Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap
Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

С. П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести