У Новом Саду отворена интерактивна изложба “1918”

НОВИ САД: На Тргу слободе у Новом Саду је отворена интерактивна, мултимедијална изложба “1918 понос”, посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.
ponos 1918
Фото: vojvodina.gov.rs

Аутор изложбе, која је постављена у Змај Јовиној и Дунавској улици, јесте др Душан Јововић. 

Вратили смо се на тренутак у оне величанствене дане пре 100 година када су после заједничких вишедеценијских напора у ондашњој Аустроугарској, Срби угледали слободу, рекао је Игор Мировић, председник Покрајинксе владе.

Грађани ће моћи на модеран начин, мобилним телефонима, преко апликације упознају и открију, неоткривене ствари о људима који су обележили оно време и који су на неки начин ударили темеље за све оно што се након тога дешавало у Војводини, казао је Мировић.

Он је истакао да су слобода, равноправност, заједништво и напредак,  четири заветне мисли које красе Војводину.

Ова изложба у Змај Јовиној и у Дунавској улици је у духу обележавања великог празника, а опет конципирана тако да кроз савремене технологије буде атрактивна и занимљива свим нараштајима, изјавио је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Фото: vojvodina.gov.rs

Вучевић је рекао да на тај, занимљив начин можемо да добијемо причу која ће нам дочарати све оно што се дешавало 1918. године и зашто ми данас можемо да мирно и слободно стојимо у Новом Саду, Војводини и у Србији.

У склопу програма, вечерас ће у Српском народном позоришту бити премијерно изведена представа “Светозар“, по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића. 

Фото: vojvodina.gov.rs

Потом, следи концерт на Тргу слободе, на ком ће наступити Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски Биг Бенд, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Октет Опере СНП.

 Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести