Промовисана монографија Присаједињење Војводине Србији 1918.

„Датуми попут 25. новембра и других важних дана из наше историје у претходним деценијама стидљиво су се обележавали, а дошао је тренутак да данас цела Војводина, па самим тим и Србија с поносом прича и обележава овај дан присаједињења војвођанских области Краљевини Србији“, рекла је данас у Музеју Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, на промоцији илустроване монографије др Драге Његована „Присаједињење Војводине Србији 1918.“
д
Фото: Покрајинска влада

Велико, импозантно и свеобухватно дело, које данас промовишемо, како каже секретар Милошевић, заслужује захвалност др Његовану и тиму сарадника, који су објединили, стручно протумачили и илустровали веома битне историјске факте, догађаје и нарочито људе, великане тог и данашњег времена, којима смо дужни, и као Покрајинска влада и као грађани, да одамо част.

Храброст, снага и истрајност борбе Светозара Милетића, Јаше Томића и бројних других великана је и у томе што су нам достојанствено створили Србију, коју ми имамо обавезу да оставимо нашој деци. Због свега тога, нагласила је Милошевићева, наше је право и обавеза да поштујемо њихова дела, дела тог великог времена и то јесте доказ и траг да Војводина, као део Србије, тада, као и сада јесте део заједништва, свих људи и нација, који у њој живе.

О монографији поред аутора др Драге Његована, директора Музеја Војводине, говорио је и Зоран Вељановић, заменик директора и руководилац одељења Музеја присаједињења, који су истакли да је илустрована монографија део едиције на тему Присаједињења, а да се ова два значајна датума у српској историји низом манифестација обележавају у Новом Саду и Руми.

Др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије и рецезент илустроване монографије и аутор изложбе у Музеју присаједињења овом приликом је представила богат садржај монументалног издања, апсотрофирајући да се у њених 700 страна, налази око 500 илустрација, где су садржане географске мапе, документи и списи, који ово дело чине јединственим издањем.

Фото: Покрајинска влада

Историчар проф. др Дејан Микавица, у име струке је истакао чињеницу да се пред нама налази књига, која је историографски обележила датум и догађај, који је од националног значаја и као такав на прави начин се на њеним страницама налази све што је тада била политичка борба за националну равноправност.

У уметничком делу програма наступила је Жељка Јелић, драмска уметница, која је премијерно одрецитовала две песме Милована Витезовића „Присаједињење“ и „Сеобе“.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести