Отворен сајам наоружања, Вучић представио возило Лазански

БЕОГРАД: Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 свечано је отворен данас на Београдском сајму у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и даље развија одбрамбену индустрију.
2
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Такође, истакао је да је Србија данас препозната у целом свету да промовише мир и стабилност.

Председник Вучић је на церемонији отварања представио ново борбено мултифункционално возило "Лазански" које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

"У свету интереса нема милостиње за слабе већ постоји поштовање за оне који су снажни и зато је важно да развијамо нашу одбрамбену индустрију, да бисмо управо могли да чувамо мир и стабилност, да не бисмо могли да будемо понижавани и угрожавани", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да је отварању сајма наоружања присуствују министри одбране и други представници многих земаља, као и да ћемо се постарати да ако желе да купе наше наоружање добију га по разумним и пристојним ценама.

Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

У сваком случају добиће добар и поуздан производ, додао је председник Србије.

Честитао је Беогадском сајму и Југоимпорту, као и Министарству одбране на организацији овог сајма и изванредне промоције нашег знања, памети и наше одбрамбене индустрије.

"Србија данас промовише мултилатерализам, верујем да су наши дипломатски напори препознати у целом свету у покушају да промовишемо мир и стабилност. Ми смо данас и јуче домаћини чак 117 делегација из целог света, док истовремено организујемо најзначајнији сајам наоружања у овом делу Европе", навео је Вучић.

Како је рекао, историја нас је неретко учила лекције које нисмо дуго памтили, али да их данас препознајемо нешто боље и више него раније.

"Говорећи о историјској улози нашег народа и сам Нехру је рекао да је из нашег искуства много тога научио. А наш основни циљ је кључна политика мора да буде мир и стабилност, а једна народна мудрост каже - Нема пута ка миру - мир је пут", навео је Вучић.

Овде постоје производи фабрика које су старе више од 165 година, напоменуо је Вучић.

Председник је истакао да је на овом сајму до сада у приказано највише новитета.

"Успели смо да претходних година војску и војну индустрију ставимо на пиједестал народног поверења. Овде представљени истраживачки, опитни и ремонти капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, као и највиши домети Југоимпорта и наших институција чији је задатак отпремање и оспособљавање војске".

Каже да се тешко супроставити великим силама у промоцији војне опреме и наоружање, али да је важно да градимо свој пут и изабермо оне области где можемо да се такмичимо са најбољима.

Уверен је да можемо посвећеношћу и велики радом можемо да сачувамо место на тржишту већ и да пронађемо нове партнере.

Цене нашег производа мора да буде конкурентнија и боља од оних које имају велики система, поручио је Вучић.

Нагласио је да смо пуно напредовали и да имамо пуно нових фабрка и производа, као што је Лазар 3 који је опремљен топом, као и да имамо и возило мали и велики Милош...

Вучић је казао да смо прошли кроз најтежи период када је реч о војсци и да је уверен да ћемо изаћи још јачи и да ћемо догодине имати још више новитета на сајму.

Указао је и на значај сарадње у наменској индустрији државе и приватних фирми.

Држава и приватни сектор морају заједно да раде и у овој области, поручио је Вучић.

Борбено возило "лазански" је модификована верзија "Лазара 3", а главна разлика је у вишенаменском топу калибра 57 милиметара.

Отварању сајма Пантер 2021 присуствују министар одбране Небојша Стефановић и представници више страних делегација.

На највећем сајам наоружања и војне опреме укупно је 132 излагача, од чега 36 излагача из 16 страних земаља, медују којима су Аустрије, Кине, Данске, Канаде, Француске, Немачке, Италије.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Овогодишњи сајам је и погледу изложених новитета вишетруко премашио сајам одржан пре две године.

На сајму је представљено више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије.

До 14. октобра у халама 1 и 4 и на отвореном простору биће изложено артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета.

Како је раније најављено Југоимпорт СДПР излаже око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са Војнотехничким институтом, приказаће и своје развојне пројекте.

То предузеће раније је најавило да ће на сајму Партнер бити приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа, као што су „Борбени сложени системи" из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом" у Узићима, која производи малу муницију, панчлчевачка „Утва", као и „Ковачки центар" и нова „Капислана" у Ваљеву.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести