Павићевић: Сви чекају дуел Мила Ђукановића и Андрије Мандића

БЕОГРАД: Аналитичар Владимир Павићевић сматра да је већ сада јасно да ће у други круг председничких избора у Црној Гори ићи актуелни председник Мило Ђукановић и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Павићевић је рекао да је и раније говорио да ће тројица кандидата имати највећи број гласова, а то су Андрија Мандић, Јаков Милатовић и Мило Ђукановић. Павићевић, који је и саветник потпредседника Владе Црне Горе Владимира Јоковића, који је подржао Мандића на председничким изборима, тврди да сва истраживања показују да ће Ђуковић и Мандић ићи у други круг и да сви с нестрпљењем чекају њихов ТВ дуел.

"Као кад има нека утакмица, тако и ово. Сви чекају да чују шта ће један другом да кажу уочи првог круга избора, а онда сви знамо да њих двојица иду у други круг за две недеље, 2. априла", рекао је Павићевић на К1.

Павићевић примећује да Ђукановић у финишу кампање покушава да радикализује стање и процесе и да мало наелектрише атмосферу, додајући да је то "онај Мило од пре пет година". Према његовим речима, Ђукановић сматра да такав приступ може да му помогне, а Павићевићева процена је да не може, јер, како каже, нема довољно тих људи који желе радикализовану политику.

"Највећи број људи жели стабилност и умереност", навео је Павићевић и оцењује да Ђукановић гура од себе оне гласаче које би могао да привуче. Како каже, Ђукановић поново креће са неком причом страха од "великосрпске хегемоније" и утицаја из Србије.

Павићевић оцењује да је Мандићева кампања примећена у Црној Гори, делује професионално и људи виде кључне поруке као што су помирење, заједништво и будућност. "Та кампања траје најдуже, јер је он први кренуо. Моја је претпоставка да ће део гласача које Ђукановић гура од себе отићи код Мандића, а нарочито у другом кругу", рекао је он.

Сматра да грађани виде да је Мандић озбиљнији кандидат од Ђукановића у овој изборној трци. "И математика у политици је важна и она каже - Мандић има сигурни минимални број гласова, недавно је подршку Мандићу дала партија Владимира Јоковића који је потпредседник Владе. Када се саберу само ти минимални бројеви и једних и других, то је преко 100.000 гласова", рекао је Павићевић. Када дође други круг, како сматра, Ђукановић ће, мобилисати гласаче других кандидата, али против себе.

"Људи закључују Мило ће изгубити и сада се поставља питање шта то значи за Црну Гору. Мандићева идеја о помирењу може да буде добродошла са позиције председника", рекао је Павићевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести