Пенава и даље игнорише одлуку Уставног суда о ћирилици

ЗАГРЕБ: Срби у Вуковару ни ове године неће добити право на употребу ћирилице, након што је вуковарски градоначелник Иван Пенава упутио Градском већу Предлог закључка, који се могу тумачити као игнорисање одлуке Уставног суда.
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

Предлог закључака Пенава је Градском вијећу поднео прошле седмице, а Уставни суд је у јулу прошле године вуковарске градске власти изричито упозорио да се проширење опсега споменутих права не може одлагати у недоглед.

Уставни суд је штавише тада навео да задржава право да самоиницијативно покрене поступак за оцену сагласности таквог прописа са законом и Уставом.

Портал хрватског недељника Новости, подсећа да би то била четврта интервенција Уставног суда у вуковарске градске акте од настанка овог проблема 2013.

Пенава, тадашњи ХДЗ-овац, тада је постао градоначелник Вуковара на таласу антићириличних протеста, па је изменио Статут Града тако да се цело градско подручје изузима од примене Закона о употреби језика и писма националних мањина.

Пенава, који је у међувремену прешао из ХДЗ-а у редове Домовинског покрета Мирослава Шкоре, најновијим Предлогом закључака признаје да као градоначелник Вуковара током седам и по година мандата није постигао ништа на унапређењу међунационалних односа, што не зачуђује, с обзиром на то да је упорно радио на њиховом нарушавању, пише портал.

И Уставни суд је то констатовао у прошлогодишњем закључку - да Град Вуковар протеклих година није учинио ама баш ништа на плану поступног проширивања мањинских права према пуном законском опсегу.


Префарбана ћирилична плоча друштва Просвјета у Загребу

Непознати починилац је током протеклог викенда префарбао белом бојом ћириличну таблу Српског културног друштва "Просвјета" на улазу у загребачку централу Друштва.

Полиција је обавила увиђај, а из "Просвјете" су саопштили да су неугодно изненађени интервенцијом непознатог починитеља.
Жалимо све суграђане и суграђанке који ћирилично писмо и натписе српских институција доживљавају као провокацију. Све друге молимо за прибраност и солидарност, а на надлежне апелујемо да брину о безбедности свих нас, поручили су из тог друштва.

Портал хрватског недељника Новости пише да је након дужег времена ово први вандализам на згради "Просвјете" у Загребу.
Табле с ћириличним натписом у прошлим годинама неколико су пута били на мети нападача.


Пенава је тако прошле седмице поново предложио закључак по којем нема могућности за примену закона у Вуковару и другу годину заредом, чиме изазива Уставни суд да се сходно прошлогодишњем упозорењу упусти и у своју четврту интервенцију у овај проблем.

Пенавин Вуковар рапидно губи становништво, што је још један од његових градоначелничких "успеха", пише портал и додаје да из тог града одлазе и Хрвати и Срби, те да је крајње неизвесно чији постотак брже опада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести