Пешачењем од Београда до Подгорице у одбрану светиња

БЕОГРАД: Председник опозиционе црногорске Праве Црне Горе Марко Милачић најавио је 11. фебруара испред Храма Светог Саве на Врачару ходочаствену литију у којој два младића из Подгорице, Огњен Мараш и Милош Ајковић, са још двојицом младића из Србије који су се накнадно прикључили, треба да препешаче 500 километара.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Они су 11. фебруара, од београдског Храма Светог Саве, почели да пешаче ка Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у жељи да, како су навели, личним примером покажу спремност "да у духу православља, миром, слогом и достојанством, бране светиње".

Милачић је рекао да ће млади момци својим чином исписати историју, у данима и недељама када, како је казао, Црна Гора исписује историју у борби за слободу и одбрану светиња.

Он је навео да ће се Подгоричанима придружити и Пријепољац Александар Бабић, као и Мирослав Антић из Земуна, који су дошли самоиницијативно на основу објаве на друштвеним мрежама.

"Имамо четири путника, два из Србије, два из Црне Горе. Наша порука свих окупљања је ''Црна Гора и Србија, то је једна фамилија''", казао је Милачић.

На испраћај момака пред полазак дошли су и лидери опозиционог Демократског фронта у црногорском парламенту, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, који су навели да су поносни што су део покрета којим, бранећи светиње, показују да су достојни историје и предака.

"Млади људи личним примером сведоче како се вреди борити за свој народ и за своју цркву. Проговорила је народна душа Црне Горе. Свака част момци", рекао је Мандић испред Храма.

Кнежевић је навео да ходочанствена литија говори о саборности народа Србије и Црне Горе, без обзира што је подељен у две независне државе, као и о вери у Српску православну цркву.

"Србија и Црна Гора повезане су нераскидивим духовним, историјским и културним везама. Ми ћемо сигурно и у будућности бити две независне државе, али ће Црна Гора и Србија бити једна фамилија", закључио је Кнежевић.

Пут четири младића требало би да траје 12 дана, а најавили су да ће присуствовати молитвеном ходу и литији 23. фебруара у главном граду Црне Горе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести