Петковић: Процес у Хагу против припаднике ОВК позитиван корак

Директор Канцеларије за КиМ рекао да се труде да о тој теми уздржано реагују, јер је због ситуације са судом у Хагу узаврелу атмосферу у Приштини, а обично када дође до тачке кључања "прелије се на српски народ"
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Процес пред судом у Хагу против припадника ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сљимија и Јакупа Краснићија је позитиван корак, јер правда после 20 година мора бити задовољена, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Пековић.

Он је рекао да се труде да о тој теми уздржано реагују, јер је због ситуације са судом у Хагу узаврелу атмосферу у Приштини, а обично када дође до тачке кључања "прелије се на српски народ".

"После 20 година правда мора да буде задовољена. Ратни злочини не застаревају, наше тужилаштво има све доказе. Ми са поступцима не стајемо. Ово је позитиван корак, када је реч о привођењу челника ОВК", реако је он за ТВ Пинк.

Подсећа да је реч о суду који је 2015. године основан у косовској скупштини, захваљујући гласовима албанских представника и да је он само дислоциран у Хаг.

"То није међународни суд, већ основан по косовским законима. Како ће се све водити, који ће бити епилог остаје да се види. Када је реч о правосуђу у Приштини много пута се показало да је било у служби политике, да су уместо да се баве својим послом бавило се застрашивањем Срба", навео је он.

Подсетио је на неке злочине који су почињени над Србима и као пример навео убисво жетелаца, где је ЕУЛЕКС одустао од даље истраге.

"Важно да сви који су починили злочине одговарају, докази морају да буду изнети пред судије", навео је Петковић.

Он је указао да ће бити настављени сви пројекти - 349, које је започела Влада Србије и да се тако гради српско јединство на КиМ.

Петковић:Исход избора не гледају из перспективе интереса Србије

БЕОГРАД: Члан Главног одбора СНС Петар Петковић изјавио је данас да политичари окупљени око председника ССП Драгана Ђиласа на исход председничких избора у САД никада нису гледали из перспективе интереса Србије и њене борбе за КиМ.

У писаној изјави достављеној медијима, Петковић наводи да се "бојкоташка опозиција" надала да ће промене у Белој кући бити "чаробни штапић" који ће их мимо воље грађана вратити на позиције власти у Србији.

Петковић је тако реаговао на изјаву заменика председника ССП Борка Стефановића да због транзиције власти у САД, актуелни режим не треба да очекује "мирну пловидбу" у односима с Вашингтоном.

"Стефановићеве наде су узалудне, јер Србија је протеклих година показала да је конструктиван и поуздан актер у међународним односима, али и самостална и поносна држава спремна да гради и обнавља пријатељства и решава несугласице и отворена питања дијалогом, чиме је заслужила поштовање и на Истоку и на Западу", наводи Петковић.

Каже да је Србија за време када су део власти били Стефановић и Вук Јеремић била на међународном плану у "потпуној дефанзиви" и да се својевољно одрекла права да има било какве државне и националне интересе.

"Марко Ђурић ће као амбасадор Србије у САД, какав год лични анимозитет Стефановић гајио према њему, у Вашингтону представљати, не Ђиласову и Јеремићеву Србију улизица и капитуланата, већ Србију будућности, успешну земљу и регионалног играча", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести