Тачи пред судом по оптужници за ратне злочине

ХАГ/БЕРЛИН: Један од оснивача терористичке паравојске на Косову и Метохији, ОВК, Хашим Тачи ће се први пут појавити пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.
hag, foto tanjug video, ilustracija
Фото: Фото: Танјуг/Видео, илустрација

Тачи је након хапшења у Приштини и транспортовања у притворску јединицу у Хаг 5. новембра, затражио да буде испитан пре уторка, 10. новембра, наводи се у докуметацији суда, али се не прецизира из којих разлога.

Суд му је ту молбу услишио.Тачија ће пред судом заступати адвокат Денис Хопер, који је већ пондео одређене поднеске суду чија је садржина за сад поверљива.

На првом појављивању пред судијом, Тачију ће бити прочитана редигована оптужница која га заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности.

Након тога судија ће га позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.Тачи може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Јавност ће рочиште моћи да прати онлине преко сајта Специјализованих већа.Тачи се сам предао у четвртак 5. новембра, након што је поднео оставку на место председника тзв. Косова.

Данас ће се пре Тачија први пут пред судом појавити Јакуп Краснићи, који је ухапшен дан раније и пребачен у Хаг, а Кадри Весељи и Реџеп Сељими у уторак у преподневном и поподневном термину.


Посланица Бундестага: НАТО штитио криминалце из ОВК

Посланица турског порекла у немачком Бундестагу Севим Дагделен изнела је оптужбе на рачун бивше ОВК и њених лидера, али и на рачун НАТО, наводећи "да је прекршио међународно право подржавајући ОВК криминалце".

Она је на Фејсбуку написала да је посао Хашког трибунала да сада "обезбеди безбедност потенцијалних сведока, како их не би застрашивали или чак убијали, као што је био случај са бившим косовским премијером и командантом ОВК Рамушем Харадинајем", пренео је приштински "Репортери".

Потврда оптужби против (Хашима) Тачија такође је ударац за савезну Владу која је свих ових година бранила злочинца, с обзиром на то да је знала да је немачка обавештајна служба БНД указивала 2005. на команданта ОВК, као на везу између организованог криминала и политике, као и главна тужитељка Трибунала у Хагу Карла дел Понте која је открила кријумчарење органа 2008. године, написала је Дагделен.

Она је изнела оптужбе и на рачун НАТО, као и некадашњих лидера водећих НАТО чланица САД, Велике Британије и Немачке, Била Клинтона, Тонија Блера и Герхарда Шредера, пренело је Косово онлајн.


Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести