У ТОКУ ЗАСЕДАЊЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ САВЕТА ЕВРОПЕ; Бакојани: Предлажем пријем Косова у СЕ

Парламентарна скупштина Савета Европе, у послеподневном делу седнице, разматра препоруку за пријем Косова у ту међународну организацију. За усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика ПССЕ.
1
Фото: Youtube Printscreen

Расправа о тачки дневног реда под називом "Захтев Косова за чланство у Савету Европе" на пленарној седници почела је нешто пре 17.30.

Извештај представља известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за пријем Косова - Дора Бакојани.

Бакојани је навела да сматра да би ово тело требало да пошаље препоруку Комитету министара за чланство тзв. Косова у Савет Европе.

Бакојани је истакла да се њен извештај не бави статусом тзв. Косова, јер, да је то од ње тражено, како је додала, свакако не би преузела функцију известиоца и сагласила би се са ставом Грчке.

Она је нагласила да Савет Европе обележава 75. годишњицу постојања, и да је у тих седам и по деценија радио на заштити људских права, демократије и владавини права широм Европе.

Тим принципима, казала је, руководила се и у изради овог извештаја.

Навела је да је током свог рада дугог 301 дан обавила две посете, имала четири различите седнице и више десетина састанака широм Европе, те да „ниједан камен није остао неокренут у припреми извештаја“.

„Овај извештај је посвећен људским правима, демократији и владавини права у региону. Од почетка сам рекла да он нема никакве везе са признањем или непризнањем Косова, то остаје на државама чланице“, подвукла је она.

Бакојани је истакла да су, и поред погоршања ситуације, посебно у вези односа према мањинским заједницама, власти одлучне да промене стање.

Указала је да је у свом извештају подвукла три ствари које је потребно хитно спровести.

Прва је имплементације одлуке Уставног суда у вези имовине манастира Високи Дечани, други везано за експропријацију имовине мањинских заједница и треће успостављање Заједнице српских опстина.

„Иако су многи упозоравала да не може да се очекује напредак по овим тачкама, остварили смо напредак. С поносом могу да вас информишем да је СЕ успео да реши питање отворено од 2016, а то је повратак имовине најважнијем српском манастиру, што представља велику победу владавини права и српској заједници“, подвукла је она.

За усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика PSSE.

Групације подељене, износе аргументе за и против

Већина представника политичких групација у Парламентарној скупштини Савета Европе (PSSE) признала је да унутар својих редова нема јединствен став о апликацији тзв. Косова за чланство у СЕ, а једини који су отворено рекли да неће гласати за извештај Доре Бакојани су европски конзервативци.

Известицал Уједињене европске левице Алексис Ципрас истакао је да су у тој групи различите позиције о апликацији Приштине у СЕ.

"Нема лаких решења за мир. Све одлуке које нас воде напред су тешке и имају полтичку цену, али она је вредна јер може направити разлику између рата и мира", нагласио је он.

- Приштина је одлучила да примени одлуку Уставног суда о манастоиру Високи Дечани, али желим да будем јасан да то није довољно да се подржи чланство - рекао је Ципрас, подсећајући на озбиљне ескалације, неке због одлуке Београда, неке због одлуке Приштине.

Представник социјалиста Франк Швабе оценио је да је ово историјски моментат и да ће подржати извештај Бакојани, а позвао је да се одбију сви предложени амандмани. Представница Европске народне партије Ингјерд Шије истакла је да та политичка групација нема јединствен став о овом питању, али се радује дебати и различитим мишљењима.

Норвешка је међу првим земљама признала независност тзв.Косова и Аљбин Курти је потврдио да је спреман да потпише Нацрт статута ЗСО, а наше јасно очекивање је да се то догоди без непотребног одлагања, рекла је она.

Ако и када Приштина постане члан СЕ, биће под процесом мониторинга, додала је.

Представник европских конзервативаца Жолт Немет рекао је да та групација подржава чланство Приштине у СЕ, али су три важна разлога зашто неће подржати извештај Бакојани.

"Косово није испунило све своје обавезе, већ само једну од три. Други разлог је Србија, јер се овим крши њена спољна и унутрашња стабилоност. У чијем интересу је да дестабилизује једну такву земљу", упитао је Немет.

Трећи разлог, додао је, јесте да је ово супротно принципима ове организације, која треба да служи регионалној стабилности.

За усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика PSSE.

Раније данас, шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је да је Одбор за политичка питања и демократију PSSE гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и члан делегације Мађарске и најавила улагање приговора.

Пиља је у изјави за Тан‌југ додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној седници ПС СЕ, осим уколико се не уложи приговор.

Курир/Косово онлајн

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести