Поповић: Онима који скрнаве смета савезништво Србије и Русије

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најоштрије је данас осудио скрнављење споменика "Вечна ватра" на Гробљу ослободилаца у Београду и очекује што брже откривање и процесуирање починилаца овог насилничког акта.
popovic, tanjug
Фото: Tanjug

Поповић, који је коопредседник српско-руског Међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку, навео је да је тај споменик споменик слободи и српској борби за слободу и да је симбол савезништва и братства српског и руског народа.

Навео је да Вечна ватра управо симболизује тај вечни слободарски дух наших народа и почаст је свим жртвама палим за независност и за будућност у слободи.

"Они који су оскрнавили овај споменик су исти они који покушавају да фалсификују историју и да истинске жртве нацизма, а то су Срби и Руси, прогласе агресорима, а праве агресоре и сараднике нациста жртвама", навео је Поповић.

Како је саопштио његов кабинет, Поповић је додао да у тој својој намери да скрнаве споменике слободи и братству српског и руског народа, они не желе да се боре против обележја које су носиле тадашње армије, већ је главни циљ борба против данашњег савезништва и партнерства Србије и Русије.

Напоменуо је да је главни циљ оних који скрнаве споменик борба против политике сећања која се сада први пут води у Србији и која је увек истицала највише вредности слободарског духа нашег народа.

"Овај јалов напад је покушај да се наруши савезништво Србије и Русије, али и најбољи односи председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина који су гарант даљег јачања сарадње две братске државе у будућности", рекао је Поповић.

Поручио је да слободарство Срба и савезништво са Русијом није могуће угасити, префарбати, оскрнавити или уништити.

Дубоко је, каже, уверен да читав српски народ са гнушањем осуђује овај вандалски и антицивилизацијски чин и да Срби који су толико пропатили борећи се за своју слободу никада неће ћутати на покушаје фалсификовања историје и слављење окупатора и њихових сарадника.

Захарова: Немамо дилему да ће српске власти ухватити вандале

МОСКВА: Русија нема дилему да ће српске власти пронаћи вандале који су оскранвили споменик ''Вечна ватра" у Београду и привести их правди, рекла је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, изразивши захвалност за одговарајућу реакцију на инцидент.

"Делимо огроченост спрске јавности због вандалског чина који се догодио 30. децембра, у покушају да се баци сенка на братске односе Русије и Србије. Неке пропалице су се усудиле да увреде сећање на совјетске и југословенске ратнике, који су пали борећи се против нацистичких окупатора. Захвални смо српској власти на брзом реаговању на инцидент и не сумњамо да ће кривци бити приведени правди", рекла је Захарова, а пренео ТАСС.

Она је додала да тако "јефтин криминални трик" не може да уздрма руско-српске односе.

"Београдска ''Вечна ватра'' је један од симбола и подсетника колику смо цену морали да платимо да бисмо имали мирно небо, могућност да живимо и градимо данас, све за слободу Европе. Очигледно, некоме то не одговара", додала је Захарова.

Споменик "Вечна ватра" на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда оскрнављен је у ноћи између уторка и среде када су пламен угасили непознати починиоци и фарбом на њему написали "Ослободиоци? Не, никада" и прецртали срп и чекић.

Споменик су на свечаној церемонији упалили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и српски председник Александар Вучић током недавне посете Лаврова.

Весић: Споменик "Вечне ватре" биће поправљен 6. јануара

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас да ће споменик "Вечне ватре" на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, који је оскрнављен током ноћи, бити поправљен 6. јануара.

Весић је на Фејсбуку истакао да је брзом реакцијом градских служби и ЈКП Погребне услуге очишћен споменик "Вечне ватре" на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда, који је синоћ вандализован.

"Због оштећења која су нанета гасним инсталацијама, горионик одакле је тињао вечни пламен још увек није оспобљен, али биће поправљен 6. јануара и тада очекујемо да ће споменик Вечне ватре у потпуности повратити своју функцију", поручио је Весић.

Споменик "Вечна ватра" на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда оскрнављен је у ноћи између уторка и среде када су пламен угасили непознати починиоци и фарбом на њему написали "Ослободиоци? Не, никада" и прецртали срп и чекић.

Споменик су на свечаној церемонији упалили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и српски председник Александар Вучић током недавне посете Лаврова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести