Повући закон о експропријацији, не штити јавни интерес

БЕОГРАД: Национални конвент о Европској унији затражио је од Владе Србије да повуче Предлог закона о изменама и допунама Закона о експропријацији, а од Народне скупштине да тај предлог скине са дневног реда седнице која је заказана за сутра, 23. новембар.
sume radivoj hadzic.JPG
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Апелују у отвореном писму Влади и Скупштини, да с обзиром на значај и дугорочне последице примене тог закона, омогуће његове измене и допуне уз широку јавну расправу и анализу утицаја на заинтересоване стране, што није учињено у процесу припреме тог акта.

Наводе да овакав Предлог закона представља недопустив удар на приватну својину грађана, супротно Уставу Србије и принципу правне сигурности, чиме се угрожава Уставом загарантовано право на мирно уживање имовине.

Додају да евентуална примена тако измењеног закона, не би допринела стварању доброг пословног окружења за све учеснике у српској економији и стабилним условима привређивања, нити испуњавању Копенхашког критеријума о економским слободама и развоју тржишта.

Како истичу ако такав предлог Закона буде усвојен, Влада ће добити дискреционо право да, по свом нахођењу и без унапред прописаних критеријума и услова, проглашава одређене пројекте за пројекте од јавног интереса те било чија имовина може постати предмет експропријације.

"У европској држави која тежи чланству у Европској унији овакав приступ и третман приватне својине је незамислив", оцењује се у писму Националног конвента.

Додаје се да ће се изменама и приватним предузећима омогућити да буду корисници експропријације јер закон каже да листа корисника експропријације може бити и "у складу са посебним законом", што нарочито може бити случај у области рударства.

Истичу и да сви поступци постају хитни, што значи да се експропријација спроводи у року од пет плус три дана.

Подсећају да је Национални конвент у више наврата отворено и директно питао председницу Владе како ће Влада поступати у ситуацијама када је интерес страних инвеститора у сукобу са јавним интересом или интересима грађана и кажу да су добили одговор да ће држава, наравно, увек штитити јавни интерес.

"Овај предлог закона то не гарантује", наводе у писму.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести