Вучић: Ништа није потребније од останка и опстанка 

БАЊСКА, КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не може да се сагласи са свима које је чуо разговарајући у Косовској Митровици, те поручио да је пре свега и најважније, а у највећем интересу Срба на КиМ да се сачува мир. 
vucic kosovo
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Не мислим да сте против тога, али кажем да ништа друго није потребније у овом тренутку од мира и останка и опстанка на нашим огњиштима, рекао је Вучић обраћајући се након састанка с политичким и привредним представницима Срба у Косовској Митровици. 

Како је навео, разговарали су о животним проблемима и неопходном јединству, већем поверењу и поштовању међу Србија „и овде и на северу и свуда“. 

Разговори су, каже, били тешки, вођени у атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Оливера Ивановића и тицали су се више тема, од спорвођена Бриселског споразума, па до захтева да Србија да оружје, али да је његов одговор био да се нада да Србија помогне у давању новча за вртиће, школе, здравствене установе.…

Рекао сам и Милану Ивановићу да видимо шта још можемо да учинимо за КБЦ у Митровици, рекао је Вучић.
Он је поручио да је договорено и да Србија ове и наредне године финаасира шест милиона евра за водовод који недостаје у Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

То је добра вест за три северне косовске општине, а разговарали смо и о другим пројектима, о примедбама које су имали васпитачи за то да се на њих не односи повећање плата, о путевима, рекао је Вучић.


Према убицама и налогодавцима нећемо имати милости

Председник Србије изјавио је да за нас није важно које је име убице Оливера Ивановића, нити које је име налогодавца, да ли је српско, албанско или било којег странца и поручио да према починиоцима и налогодавцима неће бити милости. 

Како је поручио на нама је да се понашамо одговорно, да разговарамо и да то мора да буде полтика коју Србија води и такву политику ћемо наставити.


раније данас, председник Србије стигао је у манастир Бањска, где га је, на почетку целодневног боравка на Косову и Метохији, под крупним снегом и уз звук манастирских звона, дочекао велики број грађана и свештенство манастира с владиком Теодосијем.

Ту су и сви председници општина са севера Косова, као и представници Српске листе, изузев градоначелника Митровице Горана Ракића, који председника дочелуке у том граду.


Теодосије: Посета председника значајна, морамо да останемо

За нас је веома значајна данашња посета председника, јер сви ми који живимо на КИМ у тешким условима знамо да не можемо успети без помоћи наше државе, поручио је епископ рашко-призренски Теодосије. 

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Потребно је да имамо храбрости и снаге да останемо, али то можемо једино уз помоћ наше државе, као што је до сада било, рекао је Теодосије.

Он је указао да се манастир навише обнавља у последњих неколико година за време председника, када је, како каже, започета обнова.

То даје наду да у овом тешком тренутку можемо да обновимо и наше светиње и присуство на КиМ, закључио је Теодосије.


Касније, по доласку у Косовску Митровицу, председник Србије положио је венац на месту где је пре пет дана убијен лидер ГИ СДП Оливер Ивановић. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

У наставку посете КиМ, председник Србије ће се упутити у Грачаницу.

Водићемо политику мира, ви немате другу кућу

Председник Србије поручио је данас Србима са КиМ да нема ништа важније од останка и опстанка нашег народа у покрајини, да ће држава Србија у томе да помогне, пре свега политиком мира, политиком заштите Срба и улагањем у развој.

Вучић је, када је реч о безбедности грађана на северу Косова, рекао да се нада, да нико ни не мисли и да никоме неће пасти на памет да склања Србе са њихових огњишта:

"Желим да верујем у то, али ћемо ми водити политику да можемо да заштитимо Србију", подвукао је председник. 

Председник Србије је, у обраћању после састанка са политичким представницима Срба и привредницима, рекао да је било захтева везаних за поштовање Резолуције УН 1244, па и захтева да Србија да оружје, али да је његов одговор био да се нада да Србија може да помогне давању новца за вртиће, школе, здравствене установе.

Слични захтеви добачени су председнику и пред почетак његовог обраћања.

Грађани Косовске Митровице су, наиме, узвикивали: "председниче, помозите", "Косовска Митровица је град слоге", "они који хоће да унесу немир међу нас треба да се стиде, "помозите", "вратите војску и полицију на Косово", "животима ћемо бранити Косовску Митровицу"...

Председник Вучић је рекао да је разговарао и на састанку о безбедности, да разуме људе, да је чуо такве захтеве, али да не може са свим да се сагласи.

"Мислим да је, а говорим пре свега због Срба, највиши интерес Срба мир. Не мислим да сте против тога, већ кажем да ништа друго сем тога није потребније у овом тренутку. Мир, останак и опстанак на нашим, вашим огњиштима, да имате будућност за вас и вашу децу", истакао је он.

Вучић је рекао и да су му грађани добацивали питања шта ће радити уколико Албанци крену преко моста у северни део града, те поручио да ми не желимо да икада напусте КиМ, јер је то интерес Србије.

Он је замолио Србе да остану на КиМ и да пусте, иако зна да то не желе, надлежне да не користе никакво оружје, већ да ствари решавају политиком и разговорима.

"Боље да ја разговарам са Тачијем и не знам ко са Харадинајем милион пута, него да један метак буде испаљен било где", подвукао је Вучић.

Казао је да је на састанку који је трајао три сада, на који је лично позвао не само људе са власти, већ и из опозиције, разговарано о томе како наш народ да опстане.

„Видео сам када сам изашао на место где је убијен Ивановић, да ми је неколико људи добацило ''а шта ћемо да радимо ако крене неко преко моста''. Наш је посао да разговарамо. Рекао сам и овде да наша полтика мора бити политика мира. Није важно шта ће они за политичке прилике да користе, а видим шта раде њихове новине и политичари. То много више говори о њима, не о мама. Наше је да се понашамо одговорно и озбиљно, да наставимо да разговарамо. Са Тачијем сам разговарао пре пар дана. Сматрам да је важно да разговарам. Боље је да разговарамо и хиљаду пута него да се испали иједан метак било где", објаснио је Вучић.

„Ви, људи, немате другу кућу сем ове овде и не желимо да ово икада напустите. То је интерес државе Србије. Молим вас да не напустите ваше огњиште. Молим вас да нас пустите да не користимо никакво оружје, да пробамо да ствари решавамо политиком и разговором", нагласио је он.

Пренео је да су људи уплашени од упада с јуна, али и да је било речи о проблемима унутар наше заједнице, за шта је додао да ће се за то наћи решење, те бити уведени посебни телефони.

„Просто сам сигуран да нико не помишља и неће му пасти напамет да склања Србе са својих огњишта. Ми ћемо водити политику да можемо да заштитимо Србе", проучио је Вучић.

Указао је да је надлежност над овом територијом ефективно на приштинским институцијама, и онима који су гарантовали њихову делотворност, додајући да ту пре свега говори о безбедносним снагама.

Подсетио је да је међу припадницима безбедносних снага 1.400 српских од укупно 8.000 припадника, те да чекамо да се по том питању донесу другачији резултати.

„Наш посао је био да данас разговарамо и о неким пројектима, а причали смо о новим стамбеним јединицама, Како да помогнемо даљи развој севера Косова. Неће доћи велики инвеститори док нису решена статусна питања. Можемо да рачунамо само на инвеститоре из централне Србије и зато ћемо да помажемо приватницима", најавио је он.

Вучић је, изразивши захвалност што су се позиву на састанак одазвали из свих политичких партија и привредних субјеката, који на било који начин овде одлучују, рекао да су разговори били у "атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Ивановића".

Како каже, грађани су углавном били уплашени "упада са југа", и то су најчешће говорили, док су други говорили о проблемима унутар насе заједнице.

"Наћи ћемо решење и то смо се договорили, како и на који начин ћемо посебне телефоне да уведемо и шта можемо да урадимо у централној Србији, не улазећи у ингеренције КПС", рекао је Вучић.

Подсетио је да је на Косову био и 1999. и 2004. и 2008. и 2013. године, када су га, како је рекао, грађани чекали да га "линчују" због Бриселског споразума.

"И тада сам вам говорио да ћемо се позивати на тај споразум и да је важно да испуњавамо наше норме, док Приштина није испунила једну која је имала - ЗСО. И данас сам овде, када није нимало лако, али није ми посао да ми буде лако. Није ми једноставно да вама одговарам на питања, али то је мој посао и то ћу да радим", рекао је Вучић.

"Надам се да ћу следећи пут доћи, а да ми не буде непријатно и тешко, већ да отворимо Сунчану долуну или да урадимо нешто друго чиме ћемо сви да се поносимо", рекао је председник.

Председник је инсистирао на томе да је највиши интерес Срба и Србије мир, као и опстанак, останак на нашим вековним огњиштима, те да ће Србија водити политику да може да заштити Србе, а везано за убиство Оливера Ивановића најавио је да према починиоцима и налогодавцима неће бити милости.

Вучић је казао да је разговарано о животним проблемима, успостављању неопходног јединства, већег поверења и поштовања међу Србима и овде на северу, али и свуда.

Рекао је да је разговарано и шта може да се учини још за Клиничко-болнички центар у Митровици.

Вучић је указао да за водовод у Митровици, Звечану и Зубином Потоку недостаје шест милиона евра, те казао да је договорено да ће Србија то све да исфинансира.

Такође је, како је указао, било и примедби које су имали васпитачи зато што се повећање плата не односи на њих.

С тим у вези је казао да нису једини, већ да постоји проблем и у централној Србији, а разлог је у томе што држава даје новац локалним самоуправама, те најавио да ће се то пребацити на централни ниво.

„Данас смо се на састанку добро разумели. Нисмо морали да се о свему сагласимо, али смо схватили шта нам је посао и задатак, без обзира ко којој партији припада", рекао је он.

Када је реч о убиству Ивановића Вучић је рекао да приштинске институције, као што је то рекао амерички амбасадор у Приштини, имају прилику да се докажу.

„Жао ми је што нису до сада прихватили нашу понуду за учешћем у истрази. Мислим да смо могли доста да допринесемо", додао је он.

Вучић је рекао да је разрешење овог злочина кључно за нестанак узнемирености, страха код људи и за другачији поглед у будућност. 

„Што се Србије тиче за нас није важно које је име убице и налогодаваца, било да је српско, албанско или било којег странца. Какво год да је и чије год да је, нећу да прихватам преурањена нагађања неких. Мора да се до њих дође свеобухватном истрагом и доказима. Према починиоцима и налогодавцима неће бити милости", поручио је Вучић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести