Представљен Приручник за рад националних савета националних мањина

Приручник за рад националних савета националних мањина у Републици Србији представљен је данас у Великој сали Скупштине АП Војводине. Основна сврха Приручника јесте да понуди практична упутства и савете обједињене на једном месту.
26082021- Sakalas, promocija prirucnika-11
Фото: Покрајинска влада

„Овај приручник представља драгоцено и надасве корисно средство националним саветима како би практично примењивали своја овлашћења. Секретаријат има веома успешну сарадњу с националним саветима с територије АП Војводине и предузима низ мера у пружању подршке како би на што ефикаснији начин спроводили своје законом утврђене надлежности, ради пуне имплементације колективних права националних мањина које живе на територији АП Војводине. У последњих пет година, Секретаријат је за редовну и развојну делатност националних савета издвојио више од 300 милиона динара,“ изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Жолт Сакалаш.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да је Република Србија вишенационална држава што није наша заслуга, него је последица историјских догађаја, те да државе које су у тој ситуацији могу да одаберу различите путање, једна је путања сукобљавања, а друга је да се та околност не доживљава као фактор ризика него као богатство.

„Србија је у задњих неколико деценија одабрала другу путању и ја сам поносан на то што сам део политичких актера који су томе допринели, као и на чињеницу да су ова зграда и ова сала у протеклом периоду перманентно били место на којем се разговарало о овој теми. Ових дана се навршава 12 година од доношења Закона о националним саветима националних мањина, догодине ће бити крај трећег мандата националних савета, те је ово изванредна прилика да се сумира све оно што се може извући као закључак и искуство. Овај приручник је драгоцен како за чланове данашњих националних савета, тако и за будуће националне савете, али истовремено представља документ који можемо с поносом показати европској политичкој јавности, као достигнуће наше политике,“ поручио је председник Пастор.

Фото: Покрајинска влада

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог уочило је потребу да се нека од најважнијих питања у вези с радом националних савета прецизније обраде, нагласе и представе на практичан начин, те је у оквиру пројекта Савета Европе и Европске уније – Промоција различитости и равноправности – сачињен приручник према областима у којима национални савети обављају своја овлашћења.

„Друштво у Србији богато је етничком, језичком и културном разноликошћу. Оквирна конвенција о националним мањинама пружа важне смернице да би се постигла једнакост свих припадника националних мањина, а национални савети националних мањина играју важну улогу у постизању овог циља,” рекао је Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду, уочи промоције.

Израду Приручника реализовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

„Приручник представља јасно упутство за локалне самоуправе које широм Србије примењују законе донете у Народној Скупштини, а за чију примену је надлежна Влада Републике Србије. Потребна је жива реч нас који смо алат, да будемо сигурни да се примењује и унапређује заштита националних мањина – националних заједница на целој територији Републике Србије. Захваљујући овом приручнику, корисници имају јаснију слику о томе како се примењује Закон о националним саветима и како на најбољи начин могу да искористе његов капацитет,” изјавила је министарка Гордана Чомић.

Промоцији Приручника присуствовали су представници националних савета националних мањина које имају седиште на територији АП Војводине. Након представљања, поведена је и дискусија у вези с примењивањем упутстава и савета који су обухваћени овом публикацијом.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести