Реакције на експозе Ане Брнабић

По завршетку излагања експозеа мандатарке за састав нове владе Ане Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић одредила је једносатну паузу да би се посланици што боље упознали са експозеом. У паузи су уследиле и бројне реакције на излагање Брнабић.
brnabic, fonet
Фото: FoNet

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић каже да та партија подржава програм рада владе, коју ће водити Ана Брнабић, као и њен састав.

Програм рада владе заснован је на политици континуитета, рекао је Орлић новинарима у скупштини и додао да СНС подржава одлуку да се наставе започете реформе у области економског развоја Србије, као и да се настави са политиком отварања нових радних места, успешном консолидацијом која не сме да буде доведена у питање.

Како је рекао, та консолидација представља кључну разлику између онога шта је држава трпела до 2012. године и годинама развоја након тога.

"Поздрављамо што је акценат стављен на образовање и довођење нових инвестиција. Србија ће наставити да зида на добрим темељима које је поставио Александар Вучић.

Поздрављамо цијненицу да ће стратеска орјенатација ка ЕУ бити међу главним фокусима у раду владе и верујем да ће добри резултати бити сацувани и надограђени новим резултатима", рекао је Орлић.

Шешељ: Неприродно да владу води нестраначка личност

Лидер СРС Војисав Шешељ критиковао је данас што се мандат за састав нове владе поверава нестраначкој личности, наводећи да је то “неприродно стање” које, каже, не одговара парламентарним демократијама. 

Маја Гојковић док су били у његовој странци, поред осталог, лепили плакате, јер се тако стиче поверење унутар странке и поверење народа у странку. 
Шешељ је посланици СНС Марији Обрадовић, која је на то реаговала из скупштинске клупе, добацио: 

“Ти, што си нас назвала мајмунима, све више личиш на нас”. 

Рашковић-Ивић: Глас за уништење Србије

Шефица посланичке групе НС-Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић каже да је глас за нову владу - глас за уништење Србије.

Рашковић Ивић је новинарима у парламенту казала да је та посланичка група одслушала екпозе Ане Брнабић и оценила да је он лишен сваке визије и да не говори о ситуацији у земљи.

Фото: Танјуг (Раде Прелић)

"Највећи део посветила је дигитализацији, а пола Србије нема канализацију", рекла је Рашковић Ивић, додајући да је експозе списак лепих жеља, да представља континуитет претходне владе, а то, како каже, значи одустајање од КИМ и наставак безалтернативног пута ка ЕУ.

Рашковић Ивић каже да ће нова влада и даље радити на "поробљавању" Србије од стране ММФ, што, како сматра, води у "колонијалну будућност".

ДСС: Бићемо против избора владе

Посланици ДСС гласаће у Скупштини Србије против избора нове владе, а посланик те странке Дејан Шулкић каже да је забрињавајуће то што ће нова влада бити влада континуитета.

Он је новинарима у парламенту рекао да Ани Брнабић недостаје политички ауторитет да води владу, а критиковао је и састав нове владе, за коју каже да је иста као и претходна.

Повећање броја министара из СПС Шулкић види као резултат “намиривања побуњеничког дела СПС”, а наводи да је Ненад Поповић добио "утешну награду" местом министра без портфеља задуженог за иновације.

Ћирић: Без гласа за Брнабић

Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић изјавио је да посланици те странке не могу да подрже избор Ане Бранабић, али је свеједно позвао будућу премијерку да" покаже довољно храбрости да штити све грађане", без обзира на то да ли су у странкама владајуће коалиције или опозиције.

Приметио је и да као министарка државне управе и локалне самоуправе није показала довољно храбрости.

Ћирић је новинарима у парламенту рекао да Брнабић има одговорност према грађанској Србији и свима који желе државу слободе, права и демократије.

“ДС ће свим снагама бранити права и слободе грађанке Ане Брнабић, као и свих грађана, али ћемо жестоко нападати резултате њеног рада и њену препоруке за овај изазов који добила као нова премијерка”, рекао је Ћирић.

Јовановић: Кључна слабост - континуитет

Председник ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је данас да је кључна слабост нове владе инсистирање на континуитету.

"Свет се окренуо на главу последњих годину дана и ми не можемо да живимо са главом у песку", рекао је Јовановић новинарима у парламенту и додао да Брнабићева као пермијерка нема право да окрене главу пред питањима који траже одговоре, чак и ако није у стању да те одговоре и политику реализује.

АП: За Брнабић приоритет чланство у ЕУ

Америчка агенција АП пренела једа је мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изнела експозе пред посланицима Народне Скупштине у ком је истакла да је циљ њене будуће владе чланство у Европској унији, као и модернизација земље.

АП наводи да је Брнабић посланицима поручила да ће влада коју ће предводити имати "избалансирану" спољну политику и да ће се залагати за добре односе са Русијом, Кином и САД.

Америчка агенција констатује да је у саставу нове владе, који је предложила Брнабић, остала већина министара из кабинета Александра Вучића.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести