Русија: Инцков извештај о стању у БиХ није објективан

ЊУЈОРК: Представница Русије у УН Ана Јевстигнев критковала је данас, на седници Савета безбедности УН, извештај високог представника у БиХ (ОХР) Валентина Инцка, оценивши да је он све проблеме приписивао Србима и Хрватима како би оправдао јачање државних институција и створио "илузију" даље потребе за останком ОХР-а.
ruska zastava, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija
Јевстигнев је нагласила да Русија не види потребу за постојањем ОХР-а, а када је реч о евентуалном изменама Дејтинског мировног споразума, нагласила је да би оне морале да буду резултат договора свих страна у БиХ.
 
"Нема алтернативе договору и компромису унутар БиХ. Ако буде измена Дејтона, оне морају бити резултат договора свих страна у БиХ. Покушаји да се разори Дејтонски споразум могу имати озбиљне последице по Балкан и Европу", казала је она, а преноси Клиџ.ба.
 
Како је додала, спољно мешање у послове суверене државе и једностране санкције против легитимних представника у БиХ су неприхватљиви, додаје РТРС.
 
Она сматра извештај Инцка не одражава стварно стање ствари у БиХ, да су поједини елементи пристрасни и извадени из контекста и да их произвољно тумаци како би се "уклопио" у његову верзију догађаја, додаје РТРС.
 
Заменица шефа мисије Русије у УН сматра да Инцков извештај није избалансиран и оцењује да забрињава тренд његовог повећаног мешања у питања на терену.
 
Инцку је саветовала да престане да се понаша као "самоименовани генерални гувернер" и да се ставља изнад закона и демократских институција владавине закона, те поручила како не може бити говора о било каквим ванредним инструментима високог представника.
 
“Препоручујемо Инцку да се суздржи од широког интерпретирања његовог мандата, поготово на пољу евроатлантских интеграција и сарадњи БиХ, НАТО и ЕУ", навела је она.
 
Представница Русије оценила је да се позиција Народне скупштине РС, која резолуцијом захева затварање ОХР-а, не може се занемарити и позвала на брзо затварање ОХР.
 
"Ситуација у БиХ је стабилна, није претња међународном миру и сигурности. Не подлежемо паници коју вештачки диже високи представник", рекла је она, оценивши да праву опасност представљају они који желе да се измени Устав и да се укину ентитети.
 
Она је додала да Русија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ, њена три конститутивна народа и два ентитета, и поручила да се проблеми могу решавати само унутрашњим дијалогом.
 
Инцко је данас пред СБ УН рекао да пандемија ковид-19 наставља да открива озбиљну дисфункционалност у БиХ, као и да неће бити исцртавања нове мапе и да се помињање израза "мирног разлаза" може тумачити, како каже, "само као претња".
 
Инцко сматра да политички лидери и власти у БиХ пречесто жртвују јединствен и координисан приступ у борби против пандемије и ублажавању њеног утицаја на становништво и економију у корист постизања "политичких поена један против другог", објавила је РТРС на свом сајту.
EUR/RSD 117.5626
Најновије вести