Ружић: Позиција СПС у Влади одговара подршци добијеној на изборима

БЕОГРАД: Позиција СПС-а у новој Влади одговара подршци грађана који смо добили на изборима, каже потпредседник те странке и први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић и додаје да су напредњаци у подели власти показали коректан и партнерски однос, иако су много јача и доминантнија странка.
ruzic
Фото: Tanjug

"Овде се не ради само о бројкама већ о одговорности према држави, о државотворном односу према Србији, о потреби за дијалогом и свакако да није случајно што се лидер СПС Ивица Дачић налази на месту председника парламента. Србију очекују у државотворном и у државном погледу тешке политичке раскрснице које можемо само заједно, уз шири општи консензус, пребродити“, истиче Ружић за Танјуг.

На коментаре који се могу ћути како је СПС скрајнут у новој Влади, Ружић одговара да је председник социјалиста Ивица Дачић изабран за председника Народне Скупштине, што је по Уставу друга функција по значају у земљи, да функцију потпредседника владе и министра просвете која је њему припала, види као „велику част и одговорност за СПС и његове бираче.

Подсећа да је СПС добио и место министра без портфеља које ће водити Новица Тончев који је и једини министар у новој Влади који је припадник националне мањине, да је СПС саставни део Покрајинске владе Војводини да учествује у власти у више од 85 одсто локалних самоуправа.

Указије да је направљен континуитет што се тиче Србијагаса, а да ће доскорашњи министар рударства и енергетике Александар Антић, који је био "драгоцен шраф" у претходној влади, добити ново одговорнозадужење у јавном сектору.

„Како је СПС скрајнут у ситуацији када листа предвођена Александром Вучићем, има 64 одсто у односу на 10,5 до 11 одсто које имају социјалисти“, пита Ружић.

На питање да ли су персонална решења за министре из СПС резултат компромиса унутар странке, посебно када је у питању избор Новице Тончева, каже да не види да постоји било каква потреба за компромисима.

„СПС не прави компромисе јер нема разлога за то. После 30 година постојања и даље имамо одличан кадровски потенцијал, квалитетне и стручне људе у многим државним органима, академској заједници у министарства и привреди, каже он.

Додаје да је СПС традиционална политичка странка која траје 30 година и која је ''прошла све Сциле и Харибде'' и да није нестала, иако су јој на многим претходним изборним циклусима наменили ту судбину.

„Они који желе да на политикантски начин критикују модел учешћа СПС-а у новој Влади, могу да поручим да немају разлога да брину, да ћемо ми увек бити на страни Србије, да ћемо се државотворно односити према интересима и очувању дигнитета наших грађана и наше државе и борити се за циљеве ове владе“, закључио је он.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести