САД упозорава Приштину да не мења закон о Специјалном суду

ПРИШТИНА: Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави данас је упозорио косовске власти да се САД жестоко противи промени закона о Специјалном суду за злочине бивше ОВК.
pristina tanjug.jpg
Фото: Tanjug

Измене надлежности Специјалног суда могла би глобално да изолује Косово, навео је Делави на Твитеру и додао "да је то узашна идеја".

"Немојте враћати сат уназад", упозорио је Делави косовске званичнике. Како преноси Радио Слободна Европа,  у току је седница председништва косовске Скупштине сазвана на захтев 43 посланика на којој се разматра предлог о одржавању ванредне седнице о Специјалном суду.
Делавијева реакција уследила је пошто је косовској скупштини предата петиција са више од 15.000 потписа коју су покренула удружења  бивших припадника тзв. ОВК којом траже проширење надлежности  Специјалног суда и на подизање оптужница против Срба.

   Како пренос АП, они од косовске скупштине захтевају доношење измена и допуна Закона о специјализованим вецћима и специјалном тужилаштву јер, како наводе, тренутни дискриминише борбу ОВК.
Потпредседник Удружења ветерана ОВК Насим Харадинај сматра да је петцијиа последња прилика за посланике да измене овај Закон.

"То је последња прилика за све оне који су погрешили и гласали за овај Суд. Наша жеља је да не дође до његовог формирања, али бар треба променити Закон о специјализованим већима. Сваки посланик ће носити своје бреме", рекао је Харадинај.
 Скупштина Косова усвојила је 2015. године Закон о Специјалном суду са 82 гласа за, док за њега нису гласали представници опозиције који су се противили Закону.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести