Само за ДЈБ и Двери остало времена за расправу о буџету 

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије данас су завршили расправу о амандманина на измене Закона о буџетском систему, пошто је истекло време од укупно 600 минута колико је било предвиђено за расправу о амандманима на све тачке дневног реда. 
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Након што је истекло тих 600 минута, председница парламента Маја Гојковић је рекла да Скупштина наставља рад али само по времену које је престало посланичким групама и овлашћеним представницима. Парламент је потом прешао на расправу о амандманима на предложени буџет, али за њу је остало још само време посланичких група или овлашћених представника посланичких група. Посланици опозиције, осим ДЈБ и Двери, потрошили су и то време.

По евиденици, за шефа посланичке групе ДЈБ на почетку те расправе остало је дванаест и по минута, а Дверима пет минута и 39 секунди. Измене Закона о буџетском систему су пета тачка дневног реда, а следећа је предложени буџет за 2018. 

На дневном реду седнице, која је почела 6. децембра, налази се 31 тачка. 

Опозиција је претходних дана негодовала што су посланици владајуће коалиције поднели огроман број амандмана на допуну Закона о буџету за 2017. и измене Закона о буџетском систему, те што је на то потрошено све време предвиђено за расправу о амандманима јер суи х образлагали. 

Упозоравали су да због тога неће бити времена за расправу о амандманима на буџет, те да ће то бити први пут да ће се најважнији закон који доноси Скупштина усвојити без расправе. 

Посланици владајуће коалиције кажу да и они имају право да подносе амандмане, те да расправа о буџету не може да се сведе на дијалог Владе и опозиције. Иначе, укупно време од 600 минута за расправу данас је истекло и пре него што су размотрени сви амандмани на измене Закона о буџетском систему. 

Након тога, председавајући седници Верољуб Арсић ишчитао је до краја који су амандмани поднети, па се прешло на амандмане на буџет за идућу годину. Потом су говорили шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић, који је данас најавио кривичне пријаве због “крађе” времена за расправу, и посланик Двери Срђан Ного. 

Уследило је и јављање појединих посланика власти по повреди Пословника и за реплике, а реч је узео и министар рударства и енергетике Александар Антић. Владајућа коалиција има још времена на раполагању које је предвиђено за посланичке групе и овлашћене представнике. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести