Суфицит републичког буџета готово 80 милијарди динара

БЕОГРАД: Суфицит републичког буџета на крају октобра износио је 79,8 милијарди динара, јер су приходи били 934,1 милијарда динара, а расходи 854,3 милијарде динара, објавило је Министарство финансија Србије.
novac pare
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Вишак прихода над расходима је у октобру износио 13,2 милијарде динара, јер су наплаћени приходи од 99,9 милијарди динара, а расходи су били 86,7 милијарди динара.

Порески приходи у октобру износили су 87,5 милијарди динара, при чему се највећи део пореских прихода односи на уплату пореза на додату вредност (ПДВ) у износу од 49 милијарди динара, будући да се у октобру плаћају тромесечне обавезе тог пореза.

Приход по основу акциза износио је 22,3 милијарде динара.

Порески приходи наплаћени су у складу са очекивањима, а непорески приходи остварени су у износу од 12 млрд динара, при чему је премија по основу поновног отварања емисије обвезница износила милијарду динара, а јавне агенције су уплатиле вишак прихода из претходне године у износу од 1,4 млрд динара.

Приход по основу донација износио је 0,5 милијарди динара, а у октобру су расходи извршени у износу 86,7 милијарди динара. 

На нивоу опште државе, од почетка године до краја октобра, забележен је укупан фискални суфицит у износу од 94,9 милијарди динара и примарни фискални суфицит од 204,5 милијарди динара.

Према договору са Међународним монетарним фондом, за тај период, укупни фискални дефицит требало је да износи 47 милијарди динара, тако да је остварени резултат бољи за 141,9 милијарди динара, услед боље наплате свих прихода, поручују из Министарства финансија.

Збирни суфицит локалних самоуправа (општина и градова) на крају октобра износио је 14,7 милијарди динара, а Војводине 3,8 милијарди динара.

Фондови обавезног социјалног осигурања су били у дефициту од 3,2 милијарде динара.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије, у дефициту су од 300 милиона динара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести