Шапић изабран за градоначелника Београда

БЕОГРАД: Скупштина града Београда изабрала је Александра Шапића за новог градоначелника.
sapic yt
Фото: Youtube Printscreen

За избор Шапића, првог са листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", гласало је 57 одборника.

Гласање је било тајно, а од укупно 110 одборника, гласало је њих 57.

Опозициони одборници нису учествовали у гласању за нове градске челнике.

Тајним гласањем, прозивком, изабрана је и заменица градоначелника Весна Видовић, као и 13 чланова Градског већа које је Шапић предложио.

Шапић, 68. градоначелник главног града, рођен је 7. јуна 1978. године, а на ту фукцију долази са места председника општине Нови Београд - једне од најмногољуднијих општина, на чијем је челу био три мандата.

У његовој биографији достављеној одборницима наведено је да је Шапић трећи мандат заредом председник општине Нови Београд, да је бивши прослављени ватерполиста и актуелни потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Оснивач је хуманитарне фондације "Буди хуман - Александар Шапић" једне од најреспектабилнијих, која се бави прикупљањем средстава за лечење деце и одраслих.

У фебруару 2016. године, све медаље које је освојио у играчкој каријери, са најважнијих светских такмичења, укупно 20, приложио је аукцијској продаји, а сав новац од продатих медаља уплаћен је за лечења и терапије корисника Фондације.

Добитник је великог броја признања за друштвено-користан и хуманитарни рад, а захваљујући изузетној спортској каријери носилац је и бројних спортско друштвених признања.

Званично је најбољи ватерполо стрелац у историји бивше Југославије и у репрезентативној каријери апсолутни рекордер са 981 постигнутим голом.

Важи за једног од најтрофејнијих и најуспешнијих нападача у историји ватерполо спорта, са 14 узастопних сезона које је окончао као први стрелац лиге у свим земљама у којима је наступао, а многи га и данас сматрају једним од најбољих светских ватерполиста свих времена.

Дипломирао је 2003. године, магистрирао 2009. а докторирао 2012. године у области индустријског мекаимента.

Његова заменица Весна Видовић мастер је васпитач, дугогодишњи члан СНС-а, помоћница директора предшколске установе "Савски венац", од 2018. године одборница у Скупштини Београда.

Видовић се током мандата у градском парламенту и у скупштини општине залагала за социјална питања, родну равноправност, као и за повећање обухвата деце предшколским васпитањем.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести