Селаковић: Србија није учествовала у процесу између тзв. Косова и Израела

Никола Селаковић објаснио да председник Александар Вучић није прихватио да потпише позив Израелу да призна Косово и обрнуто приликом потписивања Вашингтонског споразума 4. септембра у Белој кући.
nikola-selakovic1_0.jpg Foto Tanjug/video
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је јутрос да Србија није нимало срећна због успостављања дипломатских односа између Израела и тзв. Косова и оценио да ће то свакако утицати на односе Србије и Израела.

"Израел је изабрао да му је важнији интерес везивања за САД и оно што је важно САД, него што је то однос са Србијом. То је њихово легитимно право. Много смо улагали у однос српског и јеврејског народа као и у односе двеју држава. И нисмо срећни због тога", истакао је Селаковић за РТС.

Он је објаснио да Србија ни у ком случају није учествовала у том процесу између тзв. Косова и Израела јер, како каже, председник Александар Вучић није прихватио да потпише позив Израелу да призна Косово и обрнуто приликом потписивања Вашингтонског споразума 4. септембра у Белој кући.

"Рекли смо тада да то није нешто што је наша међународна политичка позиција. Врло је занимљиво да ли ће сада бити муслиманских и арапских зенаља које ће након овога признавати Косово. Ја сам уверен да неће", навео је министар.

Према његовим речима, видело се "упињање из петних жила" званичника Стејт департмента САД Метјуа Палмера да до успостављања дипломатских односа Израела и тзв. Косова дође и да се, како наводи, та ставка Вашингтонског споразума између САД, Израела и тзв. Косова спроведе.

"Видећемо да ли ће се толико трудити и упињати да се примене и они други делови споразума са Србијом. Да ли ће тзв. Косово приступити ''мини-Шенгену'', да ли ћемо извршити енергетску диверсификацију, што је од великог значаја за Србију, јер ми на Газиводама данас немамо ништа конкретно што се тиче наше привреде... видећемо како ће то да изгледа", јасан је био Селаковић.

Он је додао да Вашингтонски споразум подразумева једногодишњу обавезу уздржавања обеју страна за активности на међународном плану - Србије за "отпризнавање" Косова, а Приштине за признавање и приступање међународним организацијама.

"Ми се својих обавеза држимо али знамо како нам је поступати ако се други не буду држали тога", закључио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести