Стефановић: Позив за парламентарне изборе, и ја сам „за” 

Београд: Министар унутрашњих послова и функционер СНС-а Небојша Стефановић рекао је јуче да негодовање опозиције у парламенту схвата као позив на нове парламентарне изборе. Посланици су јуче дебатовали о амандманима на Предлог закона о странцима, а представници опозиције били су незадовољни тиме што су посланици СНС-а и њихових коалиционих партнери на њега поднели 350 амандмана.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Стефановић је казао да критике о броју поднетих амандмана владајуће коалиције тумачи као позив да се провери мишљење грађана о томе како је радио СНС.

– То је легитиман предлог – нагласио је Стефановић. – Ја бих се заложио, и то је моје приватно мишљење, да имамо изборе што пре и да народ каже шта мисли. Можда је то добра прилика и да се види шта грађани мисле о осталима, као и да се они увере у то шта народ мисли о њима.

Он је подсетио на то да су грађани Београда то рекли пре десетак дана, а да је можда време да то учине и грађани у остатку Србије.

Шеф посланичког клуба СДС-а Марко Ђуришић најавио је да та странка неће учествовати у расправи о амандманима на Предлог закона о странцима. Толики број амандмана које је поднела владајућа коалиција Ђуришић је назвао „фарсом власти”, чији циљ је да амандмани опозиције не дођу на дневни ред.

Фото: Dnevnik.rs

– Време које нам преостаје искористићемо да говоримо о амандманима на друге законе које смо поднели – рекао је Ђуришић. – Жао нам је што се Скупштина претвара у ово. То је одлука владајуће већине и било би сасвим пригодно да награду за најбесмисленију и најполтронскију дискусију додели Небојши из Београда.

Стефановић је казао да критике о броју поднетих амандмана владајуће коалиције тумачи као позив да се провери мишљење грађана о томе како је радио СНС

Посланик СНС-а Милимир Вујадиновић Ђуришићеве речи схвата као „намеру мањине која представља два одсто бирача да ућутка већину која има подршку половине грађана”. Он је замолио председавајућег Верољуба Арсића (СНС) да то убудуће не дозволи, као ни увреде које се, нагласио је, изричу на рачун министра и посланика.

– Можда бисте били у праву у неким другим околностима, али Ђуришић и његови политички истомишљеници Србију хоће да прикажу као фашистичку земљу у којој је забрањено да посланици говоре у Скупштини и зато сам га пустио. Хоће да прикажу да СНС и Вучић врше диктатуру и да они не могу да говоре, а ситуација је обрнута – одговорио је Арсић.


(Не)реална слика

– Пред Србијом су тешка искушења и питање је да ли треба трошити време на нове парламентарне изборе, али ако опозиција инсистира, онда ћемо размислити о томе да проверимо ко има какав легитимитет – казао је посланик СНС-а Владимир Ђукановић.

Он је оценио да су београдски избори показали да садашње слика у парламенту није реална и да већина партија, посебно у опозицији, не би имала легитимитет. Сматра и да број мандата који има СНС као владајућа странка, такође не осликава реално стање, и мисли „да би био значајно већи”.

На питање због чега су посланици већине поднели више од 300 амандмана на Предлог закона, Ђукановић каже да они желе да покажу да су активни у Скупштини и да оправдају поверење грађана.


Како је објаснио, поједини посланици опозиције би хтели да они који подржавају Владу Србије немају право да говоре, а да они говоре колико хоће.

– Можете да замислите како би било да су они на власти, онда бисмо видели шта је диктатура. Молим вас да уважите моје образложење – рекао је Арсић.

Реаговао је Ђуришић и позвао Арсића да посланицима одговара из скупштинских клупа, а не као председавајући.

– Јавите се за реч па да онда објасните да ли ја желим Србију да представим као фашистичку земљу или ово што ви радите уводи Србију у фашизам – рекао је Ђуришић.

Ни посланици Покрета „Доста је било” неће учествовати у расправи о амандмана на Закон о странцима.

– Ми присуствујемо 'браво' амандманима који хвале извршну власт, а посао посланика је да критикује и контролише извршну власт – закључила је Бранка Стаменковић.


Школски пример

Посланици опозиције сматрали су да су амандмани власти „бесмислени” и да не доприносе побољшању закона, а како истичу, чак са законом немају и никакве везе, попут амандмана о којем се највише полемисало, а који предвиђа да се „страним инвеститорима омогући брже добијање личних докумената у циљу развоја недовољно развијених крајева и повећања инвестиција у пољопривреди”.

Опозиционар Ђорђе Вукадиновић сматра да је подношење више од 350 амандмана посланика владајуће коалиције „школски пример опструкције да би се минирао глас опозиције у парламенту”.


Уз оцену да СНС тиме жели само да опструише рад парламента и ућутка опозицију, она  је поручила да ће ЂБ сачувати време за расправу у амандманима које су поднели њихови посланици на друге законе, попут закона о ДНК регистру.

Шефица клуба НС – За спас Србије Санда Рашковић Ивић каже да се у Скупштини наставља њено урушавање, називајући „правним силеyијством” то што је 36 посланика СНС-а поднело више од 350 амандмана на један закон. Рекла је да сваки посланик има по два минута за расправу, што је више од 700 минута, док је укупно време за расправу по Пословнику 600 минута.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести