Шпанија не признаје Косово, искрена подршка Србији

МАДРИД: Србија може да рачуна на искрену подршку Шпаније у погледу очувања њеног територијалног интегритета, поручила је данас шпанска министарка спољних послова Аранча Гонсалес Лај, након разговора са српским колегом Николом Селаковићем у Мадриду.
srbija zastava, Fonet
Фото: FoNet
"Шпанија се држи принципа да не признаје Косово. Бранили смо тај став и до сада, радимо то и данас и наставићемо и у будућности”, рекла је министарка на заједничкој прес конференцији одговарајући на питање Тањуга остаје ли Шпанија при свом ставу о непризнавању самопроглашене независности Косова.
 
Гонсалесова је истакла да питање КиМ треба да се реши у дијалогу Београда и Приштине.
 
"Морамо још одлучније да подржимо тај дијалог као пут за мирољубиво решење питања КиМ”, рекла је шпанска министарка.
 
Унија да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе
 
Нема простора за приступ у којем ће Европска унија Србији поставити услов за пријем какав ниједна земља није имала, поручио је данас у Мадриду министар спољних послова Никола Селаковић и истакао да Србија не очекује да ЕУ од ње тражи признање тзв. Косова, већ да изврши притисак на Приштину како би испунила своје обавезе из Бриселског спораузма.
 
Селаковић је на заједничкој прес конференцији с министарком спољних послова Шпаније, упитан шта ће Србија учинити ако ЕУ буде затражила признање независности Косова за приступ Унији, одговорио да је тренутна ситуација таква да пет од 27 земаља не признаје тзв Косово.
 
Додао је да Косово, поред Шпаније, не признају ни Кипар, Словачка, Грчка и Румунија, те да нема званичног става ЕУ у вези са косовским питањем.
 
Селаковић је истакао да је Београд привржен дијалогу, који види као једино могуће решсење и једини начин за проналазење политичког, дипломатског решења уз поштовање међународног права и националних интереса Србије и Срба на КиМ.
 
“Сигуран сам да нема простора за такав приступ у којем ће Србија бити земља која ће бити суочена са условом коју нико није имао. Званичан став Србије је да само компромис може бити једино одрживо решење, у којем ће обе стране добити довољно, а ниједна све”, рекао је Селаковић.
 
Приступ у којем Србија мора да да све, а да не добије ништа, па чак ни поштовање својих националних интереса, није прихватљив, нагласио је Селаковић.
 
Подсетио је да дијалог Београда и Приштине траје већ 10 година, а да је пре осам постигнут први Бриселски споразум, којим су дефинисане четири разлиичите обавезе, три за Београд и само једна за Приштину.
 
Београд је, истиче, испунио све своје обавезе, али Приштина никада није ни почела да испуњава једину коју је имала, успостаљање Заједнице српских општина.
 
“Дијалогу је посредовала ЕУ, као што је и сада случај. Очекујемо од ЕУ, не да пита за нас да признамо једнострану проглашену независност тзв Косова, већ да изврши пртисак на Приштину да испуни обавезе које је преузела у дијалогу”, рекао је Селаковић.
 
Шпанска министарка Аранча Гонсалес Лај навела је да никада не одговара на питања која су у домену спекулација.
 
Поновила је да Шпанија подржава дијалог и разговор, као најбољи начин да се дође до решења.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести