ШПАНСКИ МСП ПОТВРДИО Шпанија прихвата пасоше тзв. Косова, али не и НЕЗАВИСНОСТ

МАДРИД: Шпанија је прихватила пасош тзв. Косова као важећи упркос томе што не признаје независност коју је Приштина једнострано прогласила од Србије, потврдили су за Ел Паис извори у Министарству спољних послова те земље и Европске уније.
spanija zastava pix
Фото: pixabay.com

Лист наводи да су извори у МСП Шпаније потврдили прихватање пасоша тзв. Косова, али нису објаснили разлоге који су довели до ове промене.

Ел Паис подсећа да је 1. јануара на снагу ступила визна либерализација за тзв. Косово, коју је одобрио Европски савет у марту прошле године, а Европски парламент месец дана касније.

Међутим, Европска комисија је тада упозорила да је Шпанија искључена из те мере јер не признаје пасоше које издаје Приштина.

У документу Европске уније о признавању путних исправа трећих земаља наведено је да је Шпанија од 1. јануара ове године признала пасош тзв. Косова, али је истакнуто да "ова промена ни на који начин не представља званично признање Косова као независне државе".

Такође, у делу који се односи на тзв. Косово стоји напомена "како је дефинисано Резолуцијом 1244 СБ УН од 10. 06. 1999. године".

Шпанија је једна од пет чланица ЕУ које не признају једнострано проглашену независност Косова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести