Србија и САД припремају стратешке споразуме о енергетици

ПАНЧЕВО: Србија и САД припремају стратешке споразуме о енергетици који ће створити услове за више улагања, поручили су данас у Панчева министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.
Djerdap 1/YT
Фото: Јутјуб/Ђердап 1

Михајловић је истакла да су Србији потребне инвестиције у овом сектору и да су америчке компаније заинтересоване за то.

Као најкрупнији пројекат истакла је изградњу реверзибилне хидроелектране Ђердап 3.

Она би требало да буде хибридна са соларним и капацитетима на ветар, што је, истакла је Михајловић, битно за балансирање система.

"Радимо на усаглашавању стратешког споразума како би у будућности градили нове енергетске објекте и уводили нове технологије" рекла је министарка.

Амбасадор Хил је истакао да Сједињене Америчке Државе желе стратешки приступ и да су близу споразума са Србијом.

Навео је да су САД веома заинтересоване за обновљиве изворе енергије (ОИЕ) и нове технологије за производњу енергије.

Он је истакао да су САД увек ту да помогну Србији у решавању енергетских проблема и заложио се да енергија буде одвојена од политике.

Михајловићева је у одговору на интересовање новинара рекла да су Србији потребне како државне, тако и приватне инвестиције у енергетски сектор.

Додала је да се поред осталих размишља и о модуларним нуклеарним електранама.


НИС мора да се понаша у складу са законом

Министарка Михајловић рекла је да је била у контакту са директором НИС-а те да му је објаснила да морају да се понашају у складу са законом.

Она је одговарајући на питање новинара о томе да ли има више информација од руководства НИС-а поводом јучерашњег хапшења запослених у НИС-овој компанији у Румунији рекла да нема посебних информација о томе и да не мозе да тумачи медијске објаве.

Додала је да НИС мора да ради у складу са законом и да сарађује са полицијом.


На питање које решење у енергетици саветује Србији, Хил је рекао да ће природни гас још дуго година бити са нама, те да је, иако је сада скуп, добро гориво.

Србији је саветовао да се ослони на више гасовода, јер, како је рекао, у будућности само један извор енергије и само једна технологија неће бити доминантне.

Током посете Панчеву, МИхајловић и Хил су обишли Опсту болницу Панчево и топлану у насељу Котеж, где су захваљујући зеједничком раду са УСАИД-ом успешно спроведени пројекти енергетске ефикасности око топле воде у болници и соларних панела који загревају топлу воду за грађане.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести