ШТА ЈЕ ВУЧИЋ РЕКАО АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ Гарантовати сигурност Срба

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић затражио је данас од земаља Квинте, "које имају највећи утицај на Приштину", да "хитно донесу и спроведу одређене мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини".
Фонет/Милица Вучковић
Фото: Фонет/Милица Вучковић

Вучић се састао данас са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније и том приликом нагласио да Аљбин Курти мора да повуче своје специјалне јединице, јер Срби никада неће прихватити његову окупацију.

 "Надам се да ћете успети да уразумите Куртија да повуче своје снаге и личне градоначелнике са Севера“, рекао је председник Вучић на састанку са представницима Квинте, на којем је, како је саопштила прес служба Председника Републике Србије, једина тема разговора била најновија ескалација насиља на КиМ.

Председник је изразио велико незадовољство и снажну забринутост због чињенице да један део међународне заједнице наставља да толерише једностране потезе Приштине, који доводе до насиља над српском заједницом, што за последицу има све мањи број опција које би могле да доведу до трајног мира и стабилности у региону.

Вучић је упознао саговорнике са истинитом хронологијом догађаја током јучерашњег дана у којем је повређен велики број припадника српске заједнице, која се окупила како би исказала незадовољство због упада нелегалних Куртијевих снага у српске зграде, али и због пољуљаног поверења у КФОР који, упркос датим гаранцијама, није заштитио Србе и није спречио нелегално и насилно преузимање општина.

 Председник је подсетио да је благовремено и упорно упозоравао на овакав развој ситуације, као и на последице до којих може да доведе некажњено понашање институција у Приштини, која не само да не испуњава преузете обавезе, већ редовно повлачи једностране насилне потезе против српске заједнице на Косову и Метохији, уз бројне и честе инциденте, који за последицу имају рањавање, пребијање, малтретирање и отворену дискриминацију Срба.

 Председник је поручио да је крајње време да део међународне заједнице напокон оштро, јасно и недвосмислено реагује на политику приштинских институција и да заштити Србе од све јачих притисака и бруталног насиља које се врши наочиглед свих механизама, чија улога, између осталог, јесте да ту заједницу заштити.

 Председник је изразио жаљење због повређених војника КФОР-а, али је истакао да је много већи број Срба повређен, да је против њих коришћено ватрено оружје и велика физичка сила, иако су од почетка пружали ненасилан отпор.

 Вучић је додао да је у тренутној ситуацији очување мира од кључног значаја, али и да је најважнија безбедност српске заједнице на Косову и Метохији, као и да у том смислу очекује да земље Квинте, које имају највећи утицај на Приштину, хитно донесу и спроведу одређене мере које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини.

 Он је нагласио да ће Србија наставити комуникацију са представницима НАТО/КФОР у најбољој  вери да се сачува мир и стабилност.

 Амбасадори Квинте и шеф делегације ЕУ у Србији изразили су забринутост због ескалације насиља и напада на КФОР војнике. Они су затражили повратак дијалогу у циљу проналажења политичког излаза из ситуације, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести