Стефановић: Јединице Војске Србије у повишеној борбеној готовости

РАШКА: Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, изјавио је данас министар одбране Небојша Стефановић, истичући да држава тиме шаље јасну поруку да "нико више не може да помисли да над српским народом може да учини било шта".
stefanovic
Фото: Танјуг видео

Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас део задејствованих снага ВС које се налазе у првом степену приправности.

"Као што је председник (Александар Вучић) рекао, неће бити више било каквих погрома српског становништва, неће бити нових "Олуја", "Бљескова" и сличних операција. Наша војска спремна је да заштити свој народ уколико се догоди било шта што угрожава његов живот", поручио је Стефановић.

Министар је рекао да председник Вучић повлачи одличне потезе, чиме, каже, ради на томе да се догоди деескалација након предузетих потеза Приштине, која је 20. септембра почела да проводи реципрочну одлуку о издавању привремених регистарских ознака за сва возила са српским регистарским таблицама.

"Опет имамо позиве за обе стране да се уздрже од провокација, да не чине ништа што би могло да подигне тензије. Свака провокација била је од стране приштинске стране, све се дешава смишљено не би ли се Срби протерали са Косова и Метохије", рекао је Стефановић новинарима.

Он је упитао шта је шта су то Срби урадили да заслуже било какав лош третман.

"Живели су потпуно нормално, нису урадили ништа. Нисмо послали ни војску ни полицију, нисмо повукли ниједан потез којим би угрозили животе људи на било који начин", додао је министар.

Стефановић је навео да је генерал Мојсиловић у сталном контакту са командантом КФОР-а и да се труде да, разговором и предузимањем мера из надлежности начелника Генералштаба, спусте тензије.

Рекао је и да се жели показати да се неће ћутати на било коју провокацију и изразио жаљење што нема веће реакције ЕУ и КФОР-а, који, додаје, има мандат да заштити животе Срба.

"Оно што је у овом тренутку важно је да се заштите животи Срба, да се њима ништа не догоди, нити да неко покушава да им ограничи кретање. Ово што се сада дешава потпуно је супротно Бриселском споразуму, који очигледно не важи за неке", поручио је Стефановић.

Подвукао је да му је драго што, како је рекао, Србија данас има много више снаге него што је имала у претходним деценијама и што председник Вучић "води активну кампању у којој не дозвољавамо да нас било ко гази и понижава".

"Наставићемо да радимо свој посао, никога не провоцирајући, али и по налогу председника бити спремни да заштитимо свој народ", рекао је Стефановић.

Министар је истакао пожртвованост јединица Војске Србије, који, додаје, не могу да иду својим кућама и буду са породицама.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести