Припадници РОСУ претукли тројицу Срба, пребачени у КБЦ Косовска Митровица

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Тројица Срба, које су данас претукли припадници специјалне јединице косовске полиције на административном прелазу Брњак, пребачена су у КБЦ Косовска Митровица на даље прегледе, јавља Косово онлајн.
jarinje blokada, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Претходно је портал објавио да су припадници Росу јединица које се налазе на прелазу Брњак у општини Зубин Поток напали су тројицу локалних Срба - Драгишу Влашковића, Зорана Томовића и Јована Такова.

Како додаје, позивајући се на изјаве очевидаца, напад на Србе није био ничим изазван, а један од претучених Драгиша Влашковић задобио је теже повреде.

Влашковићу је прва помоћ указана у Дому здравља Зубин Поток.

Један од претучених Срба: Ударали ме, псовали и претили

Драгиша Влашковић, један од тројице Срба којег су претукли припадници специјалних полицијских јединаца Росу на административном прелазу Брњак, испричао је за Косово онлајн да су им претили и псовали их, као и да су га ударали по леђима и устима и избили му зуб.

Влашковић који је, како наводи Косово онлајн, претучен када је са двојицом пријатеља пошао да сече дрва, нагласио је да није био на барикадама.

"Нешто су викали на албанском, ја нисам разумео, избацили су ме на асфалт, ударали по леђима, по устима, избили су ми зуб", навео је Влашковић.

Влашковић каже да је "било крви" и да је тражио воду, али да нико није хтео да му је да.

"Псовали су нас, и мајку, побићемо вас. Да лл су сада посумњали да идемо на барикаде, не знам", рекао је Влашковић.

Косово онлајн претходно је објавио да су тројица Срба, које су данас претукли припадници специјалне јединице косовске полиције на административном прелазу Брњак, пребачена у КБЦ Косовска Митровица на даље прегледе.

Раније је објављено да су припадници Росу јединица које се налазе на прелазу Брњак у општини Зубин Поток напали су тројицу локалних Срба - Драгишу Влашковића, Зорана Томовића и Јована Такова.

Елек: Двојица Срба са тешким повредама главе и грудног коша

Двојица од тројице Срба које су јутрос претукли припадници специјалних полицијских јединаца Росу на административном прелазу Брњак, задобили су тешке телесне повреде и хоспитализовани су на одељењу хирургије КБЦ Косовска Митровица, изјавио је за Танјуг директор те здравствене установе Златан Елек.

Елек је навео да су Драгиша Влашковић и Зоран Томовић примљени са тешким контузионим повредама главе, грудног коша и тела које су последице ударања, гажења и шутирања.

Додао је да је њихово здравствено стање тренутно стабилно, али променљиво.

"Забрињавајуће су психичке последиче које ће сигурно остати. Они су доведени у пратњи полиције под ротацијом, видно уплашени и препаднути", рекао је Елек.

Он је рекао да су повређени хоспитализовани на одељењу хирургије, где се одвијају све даље дијагностичке процедуре, а више информације о њиховом стању биће познато у вечерњим сатима.

Трећем претученом Србину, Јовану Такову здравствена помоћ пружена је у Дому здравља Зубин Поток.

Косовска полиција негира да је претукла тројицу Срба

Косовска полиција негирала је данас наводе медија да су њени припадници претукли тројицу Срба у близини административног прелаза Брњак, али је признала да је извршила проверу три камиона, односно њихових возача.

Полиција је у саопштењу одбацила као лажно писање медија да су њени припадници претукли Србе, тврдећи да је циљ таквих навода да се дезинформише јавност и улије осећај несигурности.

У саопштењу се наводи да нико од учесника протеста није заустављен нити је било контакта са њима на административним прелазима, али се признаје да је полиција спровела контролу три камиона, односно њихових возача.

Како се наводи, они су возили иза колоне полицајаца и тиме угрозили безбедност полицајаца и полицијску акцију, преноси Унмик позивајући се на приштинске медије.

Полиција тврди да су возачи касније пуштени и да су добили инстукције да се јаве у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице.

У саопштењу се наводи да косовска полиција делује у складу са косовским уставом и законима како би гарантовала поштовање јавног реда и мира, што укључује слободу кретања робе и људи на свим административним прелазима.

Косовска полиција: Блокаде на северу појачане шљунком

Грађани са севера Косова ојачали су данас шљунком барикаде којима блокирали путеве на прелазима Јариње и Брњак у знак протеста због уредбе Владе Косова о реципроцитету за регистарске таблице.

То је саопштила Косовска полиција, а преноси приштински портал Економија онлајн.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани изјавио је да је ситуација на северу Косова непромењена и да нема инцидената.

"Ситуација је скоро иста. Постоје барикаде са обе стране. Сада је додат и шљунак. Ситуација је генерално мирна", рекао је Кељани за Радио Слободна Европа.

Специјалне јединице Косовске полиције обезбеђују подручје блокирано возилима на Јарињу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести