Стефановић: Разоткрили смо Мишковића, Богићевића, пљачку РБВ-а

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је у Србији у 2017. години било 12 пресуда за прање новца, чиме се мало која власт у региону може похвалити.
MInistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Одговарајући на критике посланика СРС-а Миљана Дамјановића да је 2012. и 2014. године обећао хапшење Драгана Ђиласа и то није учинио, Стефановић је казао да власт СНС-а једина сме да помиње тајкуне попут Мирослава Мишковића, Богићевића, као и све оне „који су опљачкали Развојну банку и сумњиче се за огромну штету начињену држави”. Истакао је да напредњаци нису ти „који имају контакте с криминалцима и другују с њима, нити смо направили штету Србији” и да иза њих стоји „озбиљан рад озбиљних људи”.

– Ми смо имали храбрости да их поменемо и приведемо правди, да им се заплени имовина и да данас правосудни органи одлучују о томе да ли су они криви или нису, али и да разоткријемо све оно што је рађено на штету грађана Србије – мислим да је то оно што грађани веома добро знају – рекао је Стефановић.

Додао је да свој посао министра унутрашњих послова обавља у складу са законом, те да се хапшења врше по закону, на захтев Тужилаштва и у складу с доказима који су обезбеђени за тај процес..

Расправа о амандманима на предложене законе и јуче је била бурна у Скупштини Србије, па су председавајући морали повремено да се послуже опробаном тактиком – двоминутном паузом да би се смириле политичке страсти.

Посланик СНС-а Александар Марковић захтевао је од потпредседника парламента Владимира Маринковића (СДПС) да почне пословничко кажњавање посланика опозиције, при чему је код њега прва на списку била радикалка Наташа Јовановић зато што је прокоментарисала да су амандмани посланика власти „бесмислени и да извргавају парламент руглу”.

– Требало је одмах да их прекинете. Због чега су нервозни, да ли због тога што је Владимир Орлић дирнуо у осиње гнездо када је споменуо да су радикали с Драганом Ђиласом учествовали у власти у Београду, када су били у љубави и делили управне и надзорне одборе? – подсетио је Марковић.

Фото: Dnevnik.rs

Радикал Милорад Мирчић сматра да је добро што постоји, како је казао, сукоб у СНС-у јер види да критикују ДОС, што значи Горана Весића и Синишу Малог.

– Само тако наставите! – препоручио је Мирчић.

Реплицирао је Владимир Орлић (СНС), наглашавајући да, ако је радикалима проблем да се „спомиње Ђилас, ево им Шапића данас, нека признају и нека душу олакшају”. По Орлићевим речима, „резултати београдских избора говоре о томе ко је коме мера и ко је коме мегдан, а њима је то Бели Прелетачевић, измишљени лик који нема никакву политику”.

На самом старту јучерашњег заседања шефу посланичког клуба СДС-а Марку Ђуришићу изречена је опомена због нарушавања достојанства Народне скупштине. Он је у дискусији рекао да се нада да ће „жири у саставу Небојша из Београда са сарадницима, имати разумевања за посланике који су пре два дана покушавали да оставе добар утисак”. Пошто му је председавајући Верољуб Арсић искључио микрофон и позвао га да се с поштовањем обраћа колегама и министрима, Ђуришић је добацио да он говори о „Небојши из Београда који се јавио на телефон”. Арсић му је поручио да није у теми и да говори о неким људима о којима нико ништа не зна, пошто, како сам каже, не мисли на министра.

Ми смо имали храбрости да их поменемо и приведемо правди, да им се заплени имовина и да данас правосудни органи одлучују о томе да ли су они криви или нису, али и да разоткријемо све оно што је рађено на штету грађана Србије

– Ето, то је прилика да министар открије ко је Небојша из Београда и ко су фантоми из Савамале – рекао је Ђуришић, који је и након позива председавајућег да говори о амандману, наставио да прича о „жирију” и зарадио опомену.

Председник Покрета „Двери” Бошко Обрадовић оптужио је и јуче власт за опструкцију парламента због више стотина поднетих амандмана, и затражио оставку председнице парламента Маје Гојковић. Поручио је да „ово није дом власти, већ да једнака права имају и посланици из редова опозиције”. 

Фото: Dnevnik.rs


Извињење

Посланик СНС-а Александар Марковић јуче касно по подне замолио је потпредседника парламента Владимира Маринковића да пренесе онима који нису у сали, алудирајући на опозицију, његово извињење што је поднео амандман.

– Пренећу, наравно – одговорио је Маринковић.


Посланик ДС-а Дејан Николић проценио је да нико не жели да слуша „литерарне радове” посланика владајуће коалиције, и упозорио на то да, „ако овако наставе, довешће у питање учествовање опозиције у таквим седницама”.

Председник Нове странке Зоран Живковић је казао и да други посланици користе прилику да, говорећи о амандманима, промовишу успехе актеуелне власти. Он је оценио и да међу свим тим посланицима има „врло талентованих који су пропустили да буду чланови аматерских глумачких трупа”, али и истакао да свако има право да на свој начин тумачи своје обавезе као посланика.


Кенина три буџета

Посланик СНС-а Жељко Сушец питао је министарку Нелу Кубуровић шта се дешава с кривичним пријавама против бившег председника општине Смедеревска Паланка Радослава Милојичића Кене (ДС). Како је рекао, Милојичић је успео да задужи Смедеревску Паланку „за три буyета”. Због његовог бахатог вођења општине, истакао је, грађани су остали и без уличне расвете.


С друге стране, Арсић тврди да опозицију нико не спречава да говори у Скупштини Србије већ опозиција хоће да владајућу већину спречи да учествује у дебати, додајући да се они „не баве својим програмом и радом, баве се нама и хоће да нас ућуткају”. Приметио је да би можда нека имена „требало ставити у амандмане Устава да би њихов мандат био загарантован” јер, оценио је, „без њих ће бити јако досадно овде у Народној скупштини”. Као идеју, навео је да се „можда размисли о томе да се смањи цензус на један, један и по, два процента, не знам, ваљда ће им то бити довољно да уђу у парламент”.

– Посланици ДОС-а никако да науче да изборе губе баш због начина на који се понашају у парламенту. Никако да науче да су на првом месту изгубили изборе 2012. године, па затим 2014, па 2016, затим председничке 2017. године и сада 2018. београдске изборе – подсетио је Арсић.

Сматра да опозицију из политичког живота избацује „политичка хајка на председника Србије Александра Вучића”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести