Стефановић са изаслаником британске Владе за Западни Балкан

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, разговарао је са специјалним изаслаником британске Владе за Западни Балкан Стјуартом Пичом о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону.
vestminster london pix
Фото: Pixabay.com

Истичући дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, министар је указао на настојање наше земље да развија и унапређује односе са свим партнерима, у складу са сопственим интересима, а ради јачања глобалне, регионалне и националне безбедности.

Нагласио је Србија настоји да развија добросуседске односе и остане снажан фактор регионалне стабилности, а британског изасланика упознао је и са иницијативом председника Александра Вучића Отворени Балкан која, како је оценио, недвосмислено потврђује опредељеност Србије за изградњу стабилног, безбедног и развијеног региона.

Министар је изразио забринутост због непредвидивих потеза привремених приштинских институција који су усмерени на застрашивање Срба на Косову и Метохији, али и представљају претњу стабилности читавог региона. Он је подсетио и овом приликом да је формирање такозване косовске војске у супротности са свим међународним актима.

Специјални изасланик Пич поздравио је посвећеност Београда дијалогу, истичући да Уједињено Краљевство у потпуности подржава ставове високог представника ЕУ Мирослава Лајчака по питању дијалога између Београда и Приштине.

Пич је исказао подршку процесу европских интеграција и забринутост због могућих дестабилизација Западног Балкана, додајући да ће Уједињено Краљевство настојати да задржи своју неутралну позицију и објективно тумачи догађаје у региону.

Он је, такође, указао на значај улоге Републике Србије као фактора очувања регионалне стабилности.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести