Стејт департмент: Влада у Приштини да да приоритет дијалогу са Србијом

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе ће охрабрити нову косовску владу да да приоритет преговорима са Србијом, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс током брифинга у Вашингтону, одговарајући на питање албанског сервиса Гласа Америке да прокоментарише изборе на Косову.
Stejt Department, USA Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Претходно је Аљбин Курти, лидер покрета "Самоопредељење", странке која је остварила убедљиву победу на изборима у недељу - најубедљивију од једнострано проглашене независности 2008. године - поручио да дијалог са Србијом неће бити његов приоритет, преноси Глас Америке на српском.

"Када је реч о дијалогу са Србијом, САД снажно подржавају дијалог између Косова и Србије под покровитељством Европске уније, с циљем да се постигне споразум о свеобухватној нормализацији, а чији би фокус требало да буде на међусобном признању", нагласио је Прајс.

Портпарол Стејт департмента је у име САД честитао народу Косова на успешним парламентарним изборима.

"Надамо се да ћемо сарађивати са владом када буде формирана, пре свега на приопритетним питањима, како да унапредимо мир, правду и просперитет на Косову и у региону", казао је Прајс и закључио да САД подржавају напоре претходне администрације да се постигне нормализација односа између Косова и Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести