Светска банка: Србија може да дуплира привредни раст

БЕОГРАД: Србија спроводи веома значајне реформе, а посебно су значајне оне у области дигитализације и ако реформе буду до краја имплементиране неће бити тешко да се привредни раст земље дуплира у наредних 10 или 15 година, изјавио је данас Тањугу директор Светске банке за финансије, конкурентност и иновације, Алфонсом Гарсија Мора.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Мора је, после састанка са премијерком Аном Брнабић, рекао да ће привредни раст Србије у 2019. бити, према процени Светске банке, око 3,5 одсто, а у наредним годинама око четири одсто.

"Ми верујемо да је потенцијал Србије много већи и о томе смо разговарали са премијерком", рекао је Мора.

Директор Светске банке за финансије, конкурентност и иновације истиче да је веома важно што се у Србији увелико ради на дигитализацији економије и да на тај начин Србија може значајно да одскочи - "леапфрог" и буде међу најнапреднијим европским економијама.

"Леапфроггинг" је концепт у економији по коме новим идејама и иновацијама конкуренција може не само да се прескочи већ и да се заузме доминантна позиција.

"Имали смо данас веома добар састанак са премијерком и њеним тимом. Светска банка има веома блиску и добру сарадњу са српским властима и Владом Србије. Ми помажемо у различитим областима и по питању различитих политика".

Мора у изјави за Тањуг каже да је разговор са премијерком вођен о приоритетима у рефромама, као и даљој сарадњи са Светском банком.

Каже да је дискутовано о томе шта су кључне реформе и питања на која влада треба да се фокусира како би се повећао потенцијал економије.

Посебно је, каже, и да је посебно дискутовано о четири области: Прва се тице финансијског сектора и приступима изворима финансирања економије, пре свега реалног сектора и малих и средњих предузећа, друга - професионалног усавршавања и стицања вештина радне снаге у Србији како би била продуктивнија.

Затим је дискутовано, додаје Мора, о ефикасности управе и повећавнају њених капацитета како би боље служила грађанима и привреди, као и о повећању конкуренције на тржишту и подизању конкурентности привреде побољшавајући пословни амбијент и климу за инвестиције.

Како каже, Србија је покренула одличне иницијативе када је реч о дигитализацији.

"Веома смо срећни што смо близак партнер Србије у многим иницијативама, по питању иновација".

Мора истиче, на пример, да успешно раде фондови за иновације и науку и да је веома важно што влада, као и премијерка лично, даје велику подршку дигиталној агенди.

"Важно је што се иде у правцу дигиталиазације економије, што се иде на електронска плаћања, електронску трговину и слично. Верујемо да су предузети кораци у добром правцу и ми ћемо наставити да помажемо Влади Србије у том смислу", поручио је Мора.

Каже да Србија има добру позицију на Дуинг бизнис листи Светске банке и да се види напредак претходних година, а посебно када је реч о издавању грађевинских дозвола, по чему се види да је Србија доста напредовала.

То је само један од показатеља Дуинг бизнс листе и вођени су разговори о томе како функционише тржиште, рекао је Мора и додао да је важно подстицати конкуренцију на тржишту како би се развијао приватни сектор.

На питање шта мисли о недавном успеху Србије на Лондонској берзи пошто је први пут после шест година емитовала 10-годишњу еврообвезницу у вредности од милијарду евра, по најнижој каматној стопи коју је наша држава икада остварила на хартије те рочности - од 1,619 одсто, Мора истиче да је цена на берзи одраз привреде неке земље и да власти Србије треба да буду поносне.

"То је добар одраз посла који је до сада урађен у вашој земљи. Мислим да је то добар сигнал да се реформе одвијају у добром правцу и да имају добру сврху. Мислим да је влада донела важне одлуке и ми охрабрујемо владу да настави са започетим реформама, као и да настави са процесом дигиатлизације у Србији, јер верујемо да је то правац куда треба ићи", нагласио је стручњак Светске банке.

Истиче, такође, да треба наставити реформе и у областима где их је тешко спровести, јер су оне потребне какао би земља повећала потенцијал привреде, као и да ће реформе довести Србију на место где треба да буде.

"Верујем да са реформама које сам споменуо неће бити тешко да се дуплира привредни раст земље у наредних 10 или 15 година", закључио је Мора.

Састанку Море са премијерком Брнабић у Влади Србије присуствовао је и шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стеван Ндегва.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести