TЕМА ДНЕВНИКА Kо су председници локалних парламената у осам војвођанских градова

У осам војвођанских градова након одржаних локалних избора није се много мењао политички састав нове локалне власти, поготово што је листа око Српске напредне странке победила у свим тим градовима.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Међутим, доста измена било је како на кандидатским листама, тако и приликом конституисања власти па су градоначелнике из претходног мандата задржали само Нови Сад и Вршац, а слично је и са председницима скупштина градова где су се у само два града задржала стара имена на месту председавајућег - у Панчеву и Вршцу.

Занимљиво је да је у новој расподели мандата и један градоначелник засео у место председника скупштине. Имајући у виду да су до доношења Закона о локалној самоуправи из 2002. године који је дефинисао функцију и надлежности градоначелника, председници скупштина били неформални градоначелници са већим овлашћењима, данас је ова позиција доста развлашћена у односу на период пре увођења градоначелничког система. Ипак, кључна обавеза и онда и сада је вођење скупштинских седница.

Кикинђани су након контитуисања нове градске власти добили и новог градоначелника и новог председника Скупштине града. Нови шеф градског парламента је Младен Богдан, дипломирани социјални радник. На ту позицију овај члан СНС изабран је на ту функцију са 31. годином што га тренутно чини најмлађим председником градског парламента у Војводини. Станислава Хрњак, која је била председник кикиндске скупштине сада је чланица Градског већа за образовање, културу и информисање.

У Новом Саду уместо Здравка Јелушића, на чело градског парламента изабрана је Јелена Маринковић Радомировић која је у два мандата била одборница СНС у градскм парламенту. На ову функцију долази са места извршне директорке за интегрисане маркетинг комуникације Новосадског сајма. Њен претходник, Здравко Јелушић, зграду Скупштине града заменио је Градском кућом где је члан Градског већа за комуналне послове.

У Зрењанину је председничку функцију у градском парламенту преузео Чедомир Јањић, мастер економиста. Након локалних избора 21. јуна и два градоначелничка мандата која има иза себе, изабран је на чело Скупштине града Зрењанина, позицији на којој се до сада није окушао. Његов претходник на тој позицији и страначки колега из СНС Оливер Митровић који је сада заменик председника градског парламента.


Балинт Пастор води суботичку скупштину

Једини град у ком се на месту председника градског парламента не налази члан СНС је Суботица. На челу суботичког парламента налази се потпредседник Савеза војвођанских Мађара др Балинт Пастор, који је у претходном мандату био посланик ове странке у Народној скупштини Републике Србије. На том месту, Пастор млађи, иначе син председника СВМ и председник Скупштине Војводине Иштвана Пастора, наследио је страначког колегу Тивадара Бунфорда. Балинт Пастор је чак у шест мандата представљао СВМ у Скупштини Србије, где је био и шеф посланичке групе.


На чело градског парламента Сомбора након конституисања власти изабран је Зоран Рус, члан Српске напредне странке и шеф одборничке групе ове странке у претходном мандату. Рус је по образовању мастер економиста и на кандидатској листи „Александар Вучић – За нашу децу“ био је на трећем месту, одмах иза садашњег градоначелника Антониа Ратковића, а на првом месту била је некадашња градоначелница Душанка Голубовић - садашњи секретар Скупштине града. Председница Скупштине Сомбора у претходном мандату, Љиљана Тица именована је за заменицу градоначелника.

У Јужном Банату, бар што се тиче челних функција, било је најмирније. Наиме, у Панчеву је и у новом мандату на челу градског парламента остао напредњак Тигран Киш. Овај дипломирани правник, рођен 1964. године продужио је мандат председавајућег из претходног сазива, док су водећа места у граду Вршцу остала непромењена и након избора 21. јуна, односно конституисања нове-старе локалне власти. На челу вршачке скупштине је реизабран Ненад Барош, мастер правних наука, рођен 1986. године, члан СНС. Ипак, претходни мандат започео је нам месту заменика председника Скупштине града од 2016. до 2017. да би на функцију председника градског парламента био изабран 2017. године и на том месту дочекао локалне изборе чији су резултати показали да напредњаци имају највише мандата, а он највише поверење одборника да настави рад на месту председавајућег.

У Сремској Митровици изабран је нови председник градског парламента - Илија Недић. Рођен је 1978. године. Завршио је Филозофски факултет, стекао звање мастер историчар. У два мандата обављао функцију начелника градске управе за културу, спорт и омладину. Од 2018. додат му и ресор образовања. Његов претходник и страначки колега Томислав Јанковић одборничку клупу заменио је посланичком у највишем представничком дому Србије – Народној Скупштини.

A. Савановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести