Трамп поручио Тачију: Неуспех дијалога би био корак уназад

ПРИШТИНА: Амерички председник Доналд Трамп је у писму председнику привремених приштинских институција, Хашиму Тачију, поздравио напоре Приштине за, како наводи, помирење са Србијом и поручио да би био велики неуспех не искористити ову јединствену прилку са постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа.
Доналд Трамп, AP Photo/Evan Vucci, File
Фото: Tanjug

Писмо Трампа Тачи је, уз одређене коментаре, објавио на свом Фејсбук профилу. Оценивши да би неуспех био трагичан корак уназад, Трамп је поручио да охрабрује Тачија и челнике Косова да искористе, као каже, овај јединствени тренутак да буду уједињени током наставка дијалога, као и да се суздрже од акција које би могле отежати доношење споразума.

Трамп је подсетио да су САД много учиниле за успех Косова, као, како је навео, независне и суверене земље.
Уз жеље за даљи развој Косова, Трамп је навео и да су САД спремне да помогну у постизању споразума са Београдом, који би, како је навео, био у обостраном интересу.

Трамп је навео да, када се то догоди, очекује Тачија и председника Србије Александра Вучића у Белој кући да тај, како је навео, историјски тренутак заједно прославе.
Тачи је у коментару писма навео, између осталог, да су слобода и независност Косова резултат фер рата и подршке косовских стратешких међународних завезника.

"Реализација наших циљева за чланство у НАТО, ЕУ и УН је немогућа без сталне подршке међународне заједнице Косово је благословљено уживало у подршци САД и подршци америчког народа. Наша сарадња и пријатељство је трајно и узајамно. Али морамо знати да сачувамо и ојачамо ово партнерство које имамо. Поштовање и помоћ мора бити узајамна, а не једнострана", навео је Тачи.

Он је поручио да је стога обавеза Косова да позитино одговори на позиве и пријатељске захтеве који, како је рекао, долазе из САД.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести