Усвојен Закон о метроу и градској железници

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о метроу и градској железници.
voz metro
Фото: pixabay.com

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је недавно да ће радови на изградњи депоа на Макишком пољу, а у склопу пројекта изградње метроа у Београду, почети у новембру 2021. године.

Предвиђено је да прва линија метроа буде завршена до 2028. године, док је планирани рок завршетка целог пројекта предвиђен до 2033. године.

Метро ће се градити по моделу метроа у Паризу и биће потпуно аутоматизован.

Прва метро линија ће повезивати Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун, док се за трећу линију ради идејно решење.

Посланици су усвојили и измене Закона о планирању и изградњи којима се уређује рок за прибављање употребне дозволе за објекте или радове којима је одобрена грађевинска дозвола.

Такође, изгласали су и измене и допуне Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности.

Момировић је у расправи рекао да се у Србији гради тренутно 7.000 станова за “безбедњаке”.

Он је додао да је у Врању завршено 200 станова, у Краљеву и Крагујевцу ће у наредних месец дана бити усељено око 400 људи, а до краја године би требало у Сремској Митровици да се завршну 190 станова и у Нишу још 190.

“Следеће године треба да се заврши у Врању 300 станова, у Краљеву 747, у Крагујевцу још 756, у Новом Саду још 1.424, а у Београду 1.000 станова”, рекао је Момировић.

Када је реч о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама, који је такође усвојен, њиме уводи регистар издатих бродарских књижица, као и размена података са одговарајућим европским регистрима, а све у циљу безбедности пловидбе.

Потврђивањем Споразума о међународном повременом превозу путника аутобусима унапређује се развој међународног превоза у Европи и олакшава његова организација и обављање, олакшава сарадња у туризму, остварује либерализација превоза и побољшава безбедност саобраћаја на путевима.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести