Вархеји: Радићемо на убрзању ЕУ пута Србије и региона

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархеји каже да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.
Фонет/Савет Европе
Фото: Фонет/Савет Европе

''Задовољан сам што смо успели да отворимо једно поглавље у приступним преговорима са Србијом. То ће померити земљу на путу уласка у пуноравно чланство ЕУ'', изјавио је Врахеји.

Он је након Међувладине конфренције ЕУ - Србија нагласио да је отварање новог поглавља са Србијом важно и за нову Комисију која је, како је оценио, потпуно посвећана ЕУ перспективи целог Западног Балкана.

''Мој лични приоритет ће бити рад на проширењу и приступања Западног Балкана и надамо се да ће најмање једна од ових земља бити спремна да се придружи Унији на крају овог мандата Комисије'', казао је Вархеји.

Комесар за проширење је оценио да отварње поглавља 4 показује да има напретка у реформама у Србији.

''Видели смо да је Србија направила значајан напредак у области слободног протока капитала, безбедним платним системима, превенцији прања новца и успостављању услова за здраво пословно окружење'', навео је Вархеји.

Он је додао да је слободан проток капитала једно од ћетири основне слободе унутрашњег тржишта ЕУ без којих је немогуће постати чланица.

Вархеји је додао да је слободан проток капитал и предуслов за директне стране инвестиције у Земљи.

''Посла још има, ми смо ту да помогнемо Србији да заврши тај посао и већ следеће години отвори нова поглавља'', закључио је комесар.

Вархеји је додао да је вазно да Србија настзви реформску агенду и да као ''лидер у преговорима'' треба да буде и пример земљама региона.

Поручио је да ће нова Европска комисија покушати да ''убрза и обезбеди бољу динамику'' процесу приступања Западног Балкана и Србије.

Вархеји је најавио да ће већ у јануару Европска комисија изаћи са предлогом нове методологије проширења која ће се заснивати на четири критеријума: кредибилитету, предвидљивости, динамици и јачем политичком вођству.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести