Вархеји: Србија хитно да убрза реформе владавине права

БРИСЕЛ:  Европски комесар за проширење Оливер Вархеји изјавио је да данашњи извешатај Европске комисије о напретку Србије "охрабрује српско руководство да хитно убрза и продуби реформе, посебно у политичким критеријумима и владавини права".
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"То ће омогућити Србији да отвори нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ", каже Вархеји.Представљајући годишњи Пакет проширења пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, комесар за проширење поручио је да извештај о Србији мора да буде идеја водиља за будућу Владу у Србији и одскочна даска са деље реформе.

"Напредак у реформама на одржив начин захтева истински дијалог дуж политичког спектра у Србији", оценио је Вархеји.Овогодишњи извештај Европске комисије за Србију оцењује изостанак напретка, односно ограничени напредак када је реч о већини политичких критеријумима.

Истовремнео констатује се напредак у области економије, фискалне политике, регионалне сарадње као и у дијалогу са Приштином.

Вархеји: Економско-инвестициони план део приступног процеса

Комесар за проширење Оливер Вархеји каже да Западни Балкна остаје приоритет Европске комисије, а да је фокус на дугорочном социјалнно-економском оправку региона и економском приближавању Западног Балкана ЕУ."Комисија предлаже да се мобилише до 9 милијарди евра под ИПА 3 у перидоу од 2021. до 2027. године за финасираје Еконосмко инвестиционог плана за Западни Балкан", најавио је Вархеји.

Он је у обраћању Спољнополитичком одбору Евроопског парламента нагласио да План треба да ојачан регоионалну сарадњу и треговину, што је у циљу приближавања ЗБ јединственом тржишту ЕУ."Регионална економска интеграција није скретрање са европског пута веч интегрални део приступног процеса региона", казао је Вархеји.

Комесар за проширење оценио је да тренутно постоји огроман јаз између економског развоја Западног Балкан и ЕУ."Што брже га затворимо брже ћемо видети отпорне, јаке и одрживе тржишне економије у региону, способне да сарађују и интегришу се у ЕУ економије", каже Вархеји.

Он је најавио да се кључне инвестиције у региону односе на ранспортно повезивање главних градова, прелазак на одрживе изворе енергије, питање заштите животне средине, дигиталну инфраструктуру и конкурентност приватног сектора.Додао је да би инвестициони капцитети региона би требало да буду подржани и кроз нови Гарантни фонда за Запдни Балкан са амбицијом се се потенцијално привуку инестиције до 20 милијарди евра.

"Јачање инвестиција и економског раста у региону је једино могуће уколико земље примене фундаменталне реформе посебно у областима јачања владавине права, борба портив корупције и боље јавне администрације", закључио је Вархеји.

Вархеји:Косово да испуни критеријуме за укидање виза

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји рекао је данас да Косово мора да настави са испуњавањем свих критеријума за укидање виза у навео да Европска комисија остаје посвећена том процесу.Вархеји је то рекао на састанку Одбора за спољне послове Европског парламента и додао да ЕК остаје посвећена омогућавању либерализације визног режима за грађане Косова.

"Позивамо Косово да и даље обезбеди да сви услови буду испуњени", рекао је Верхеји.Он је похвалио укидање такси од 100 одсто, које је Приштина била увела на производе из Србије и Босне и Херцеговине, рекавши да је то вратило Приштину и Београд у дијалог.

Ипак, рекао је КиМ није успело да постигне напредак у реформама на путу ка ЕУ.

"Политички контекст на Косову током протекле године био је нестабилан и није био повољан за напредак у реформама везаним за ЕУ. Да бисмо фокус вратили на те реформе, наредних дана ћемо заједно са Авдулахом Хотијем покренути другу фазу европске агенде реформи", рекао је Верхеји, преноси Кљан косова.

Варахеји: Србија има могућност да отвори поглавље 8

Комесар за проширење Оливер Вархеји каже да Србија у наредном периоду има могућност да отвори поглавље 8 које се односи на политику конкуренције."Имамо све могућности да са Србијом отворимо поглавље осам. То је повезано и са Економско инвестиционим планома", каже Вархеји.

Поглавље 8 у приступним преговорима Србије односи се на усклађивање закона о заштити конкуренције с праксом ЕУ. Он треба да обезбеди правну сигурност за све учеснике на тржишту и сигурност планирања дугорочног пословања свих учесника на тржишту.

Такође се односи на заштиту капитала од забрањеног утицаја доминантних учесника на тржишту, привредних картела или недозвољеног спајања привредних друштава, с циљем контролисања или истискивања других учесника с тржишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести