Извештај ЕК о напретку Србије прве недеље октобра

БРИСЕЛ: Европска комисија би требало да представи извештај о напретку Србије 6. или 7. октобра, сазнаје Танјуг у Бриселу. Зависно од епидемиолошке ситуације и одлуке о заседању Европског парламента у Стразбуру или Бриселу, извешатај о напретку би требало да буде званично усвојен 6. или 7. октобра на састанку европских комесара, речено је за Танјуг у Бриселу.
Evropska komisija/tanjug
Фото: Tanjug

Годишњи извештај о Србији је део тзв. "пакета проширења" који Европска комисија представља једном годишње, а који се односи на напредак које су земље у процесу проширење постигле на путу евроинтеграција у години за нама.

Заједно с ”пакетом проширења”, Европска комисија ће представити и опсежан Економско- инвестициони пакет за Западни Балкан као подршку економском приближавању региона ЕУ.

Очекује се да ће тај пакет износити девет миљарди евра и покрити свих шест земаља региона.

Фокус инвестиција биће на инфраструктурним пројектима као и енергетској и зеленој транзицији, наводе у Бриселу.

Економско-инвестициони пакет је део новог Инструмента претприступне промоћи ( ИПА3) чија укупна вредност за наредних седам година износи 14, 5 милијарди евра за помоћ земљама у процесу приступања ЕУ.

У Бриселу најављују промену у расподели средстава из ИПА фондова на начин да се новац више неће додељивати по земљама, већ по одобреним пројектима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести