Војвођански фронт: Прекините политички притисак у ОШ у Кисачу

Штрајк и окретање леђа којем је в.д. директорка била изложена 21. маја, као и протест против њеног именовања у организацији Синдиката просветних радника ОШ "Људевит Штур" довољно јасно указују да наметање кадровског решења по вољи власти неће донети ништа добро у раду те школе.
Vojvođanski front foto: Vojvođanski front
Фото: Војвођански фронт фото: Војвођански фронт

БЕОГРАД: Коалиција Војвођански фронт позива Покрајинску владу, покрајинског секретара за образовање и националне мањине Михаља Њилаша и Национални савет словачке националне мањине да, како је саопштено, обуставе политички притисак и наметање свог решења при именовању директорке Основне школе "Људовит Штур" у Кисачу.

Немамо намеру да разматрамо компетенције ни именоване, нити смењене директорке, навео је функционер Војвођанског фронта и члан Националног савета словачке националне мањине Зденко Колар, саопштила је Лига социјалдемократа Војводине.

Како је рекао, штрајк и окретање леђа којем је в.д. директорка била изложена 21. маја, као и данашњи протест против њеног именовања у организацији Синдиката просветних радника ОШ "Људевит Штур" довољно јасно указују да наметање кадровског решења по вољи власти неће донети ништа добро у раду те школе.

Медији су пре неки дан пренели да су запослени у Основној школи "Људовит Штур" симболично окренули леђа новој в.д. директорки пошто нису сагласни са њеним избором, као и да су предали петицију са потписима незадовољних наставника и родитеља и најавили за среду нови протест.

Колар наводи да су у Војвођанском фронту уверени да људи који живе у Кисачу и чија деца похађају ту школу, најбоље знају ко је најбољи за то место.

"Ако особа испуњава критеријуме за директорско место и ужива пуну подршку Наставничког већа, Школског одбора и Савета родитеља, онда би ти аргументи морали бити јачи од политичког и, очито, страначког притиска најпре челних људи Покрајинске владе, али и Националног савета, који је о томе одлучио без расправе и слањем мејлова".

Како каже, таква атмосфера никако не доприноси образовању основаца у Кисачу, а истовремено им шаље и врло ружну поруку о наметању силе и закона јачег.

"На крају, али не и најмање важно, јесте и то да читав случај компромитује рад Националног савета. Зато позивам Национални савет да што пре организује нову седницу и то уживо, а не имејлом, као и да на њој промени своју претходну одлуку и уважи захтеве Кисачана", поручио је Колар.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести