ВУЧЕВИЋ: Приштина ствара НЕМОГУЋЕ УСЛОВЕ за опстанак Срба

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић рекао је данас да је неспорно да Приштина наставља да врши притисак на Србе, на српску заједницу на КИМ и да се стварају немогући услови за останак и опстанак српског живља.
Танјуг/Јадранка Илић/Милош Вучевић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Милош Вучевић

"Да ли ће они формирати три пука или не, то ћемо да видимо. Неспорно да они иду у формирање тзв. косовских оружаних снага, и тачно је да НАТО алијанса о томе не учествује, али учествују чланице НАТО", рекао је Вучевић одговарајући на питање новинара поводом навода да Приштина припрема три пука пешадије за напад 2025. године.

Вучевић је оценио да Курти износи много информација, некад повезаних, некад неповезаних, а да поред притиска на цео српски колектив на КИМ, постоје напади на цркве, манастире, као и да се одузима имовина која припада Републици Србији.

Он је додао да наоружавање тзв. Косова подржавају Турска, Сједињене Америчке Државе, Немачка, Велика Британија.

"Сви су ту укључени на овај или онај начин, неко кроз војну опрему и наоружање, неко кроз тренинге, обуку, савршавање, условљавање, заједничке вежбе, а неки по свим тим основама или видовима", навео је Вучевић и додао да они неће одустати од тога, а да "ми морамо да разумемо околности у којима живимо и какве су безбедносни изазови, ризици, опасности за Србију".

Он је поновио да је Србија опредељена за мир, да побеђује у миру, и да доказује своје предности у околностима мира.

Поводом најава о враћању обавезног војног рока, Вучевић је истакао да је предлог Војске Србије и Министарства одбране да војни рок буде у краћем трајању него што је био пре суспензије обавезног служења, и да не траје дуже од четири месеца.

"Ми који смо служили пре 30 или више година, вероватно некако то другачије гледамо, али морамо да разумемо и околности савремених технологија, интернета, мобилних телефона, чињенице да 13 година то није трајало (војни рок). Ми морамо да прокрвимо и размрдамо све оне и капацитете делове Министарства одбране", рекао је министар, одговарајући на питање новинара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести