Вучевић: Србија није, нити ће продавати оружје Украјини

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Милош Вучевић демантовао је данас наводна сазнања британске агенције Ројтерс да је Србија продавала или намерава да продаје оружје Украјини, истакавши да "Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта".
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

"Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у коме нећемо да учествујемо. Ми се доследно држимо наше утврђене политике", рекао је Вучевић за Тан‌југ.

Министар је напоменуо да је по ко зна који пут објављена лаж да Србија продаје оружје Украјини.

 "Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској нити руској страни, нити земљама у окружењу тог конфликта", рекао је Вучевић.

Министар је изјавио и да наша држава, наравно, продаје оружје трећим странама, које су далеко од сукоба и немају никакве везе са њим.                                          

"Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације", рекао је Вучевић.

Ројтерс је јутрос објавила наводни садржај процурелог поверљивог документа Пентагона у којем се наводи да је Србија пристала да испоручи оружје Кијеву или га је већ послала.

Документ је, како наводи британска агенција, обележен ознакама "тајни" и НОФОРН, што значи да је његово дељење са страним обавештајним службама и војскама забрањено.

У документу такође наводно пише да Србија има "политичку вољу и војне капацитете" да обезбеди оружје за Украјину у будућности.

Напад на Јовановића 38. напад на Србе на КиМ ове године

Министар одбране изјавио је да је напад на Милана Јовановића који је рањен код Бистричког моста у понедељак увече 38. напад на Србе на КиМ који се догодио ове године, а 276. откада је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Прво смо чули причу да нико није пуцао, да не знају шта се десило, сад су дошли до тога да су они привели своја четири полицајца за пуцање. Имали смо прво изјаву КФОР-а да ни они не знају да је косовска полиција пуцала, да би они након 24 сата обавестили Војску Србије да имају сазнања да је косовска полиција пуцала на Милана Јовановића, рекао је Вучевић на ТВ Пинк.

Додао је да су Срби на КиМ са разлогом љути и озлојеђени због свега што им се дешава, али да су пре свега уплашени за своју безбедност и безбедност својих укућана.

Он је навео да међународна организација ћути на све што се дешава на простору КиМ, као и невладине организације у централној Србији које се баве људским правима и слободама.

Вучевић је питао ЕУ колико још треба времена да се формира Заједница српских општина и шта ће бити са споразумима за које су дали гаранцију да ће бити спроведени.

Он се осврнуо и на јучерашњу посету Сјеници где је одао почаст воднику Ивану Васовићу који је погинуо у 24. години на Кошарама и посетио породицу Васовић.

Вучевић је истакао да је Србија посвећена очувању мира и изразио жељу да ни једна породица у Србији не прође кроз то кроз шта је прошла породица Васовић, али ни да се заборави нити "да падне сена на жртву коју су поднели хероји са Кошара".

Да не заборавимо те људе који су дали живот за Србију. И зато сам поносан што је председник Вучић вратио културу сећања, на све те људе који су се жртвовали за нашу земљу, рекао је Вучевић.

Вучевић је позвао све грађане да 22. априла дођу на аеродром у Батајници да присуствују смотри војне технике и додао да ће то бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести