Вучић: Ако не буде боље, увешћемо полицијски час од 24 сата

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић  истакао је да се у овом тренутку боримо за живот и опстанак нације. Уколико не буде боље и ако људи и даље у оволикој мери буду кршили мере, како каже Вучић. могуће је већ следеће недеље да буде уведен полицијски час од 24 сата.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Не знам како ћемо у том случају функционисати. Ово је први пут да се са таквим нечим суочавамо, али ћемо наћи начин. Више од 92 одсто грађана поштује мере, али они који их не поштују угрожавају све остале", рекао је Вучић.

Рекао је да чека анализе кинеских стручњака после чега ће одлучити о евентуалном увођењу забране кретања током 24 часа на две седмице.

"Одмах ћу за пола сата то решити", рекао је Вучић за тв Прва, објашњавајући да ће се сачекати бројеви о степену смртности, броју заражених и процене колико ће болнице моћи да приме.

Он је навео да ће Србија имати болничких капацитета укупно за 20 000 љиуди.

"Полицијски час на 14 дана, нико од глади не мозе да умре, али после тога се круг заразених драстично смањује", указао је Вучић и додао да ако се придржавамо мера и дисциплине за много краће од два месеца можемо да изађемо из овога.

"То морају људи да разумеју. Дрзава не мозе да издржи такав притисак, оваква ситуација није постојала никада ", истакао је Вучић наводећи да је било пандемија али не са оваквим негативним ефектом.

Каже и да ће имати негативне ефекте на економију, али да је њему примарна заштита љуиди.

Вучић је поручио да Србија не сме да ризикује са коронавирусом и да мере које држава предузима нису хир.

"Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо", рекао је Вучић за Прву телевизију.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриквитније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

"Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа... Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели", рекао је Вучић.

Он је навео да су органи реда пуштали људе "на милион места" без казни и да су их само упозоравали да треба да иду кући.

"Немојте да играте кошарку, јер не постоји санса да, ако је неко заражен, и ви не будете заражени", рекао је Вучић.

Упитан шта каже онима који кажу да је сам чини и језивијом, Вучић је рекао да у овом тренутку постоји нешто што је прече, а то су животи људи.

Страхујем да нећемо избећи сценарио "1.000 заражених на дан"

Вучић је изјавио да ће, у тренутку када се буде тестирало и до 4.500 грађана, позитивно бити 1.000 људи, па касније и више, те да ће у том моменту и Сајам и Арена бити пуни, а ти пацијенти ће морати да буду смештени негде у једном дану.

Председник је рекао и да би било потпуно погрешно очекивати да се такав сценарио неће десити и Србији.

"Ја сам реалан, видим којим темпом идемо и зато је страшно важно да грађани остану код куце. Није погрешно да се надате, али је погрешно да очекујете", рекао је Вучић.

Каже да Србија сада има довољно тестова на корона вирус, да су проблем биле лабораторије, али да се и на њима ради, те истакао да би било погрешно надати се да Србија неће доживети сценарио у којем се открива више од 1.000 заражених дневно.

Вучић је на телевизији Прва рекао да ће већ сутра бити тестирано 500 људи, а за седам дана и до 3.000 дневно, те истакао да тестови нису проблем, већ лабораторије.

"Али и то смо успели да уредимо, као што сад сами производимо и квасац... Трудимо се да што више ствари сами производимо, да не зависимо од других", рекао је Вучић.

Он је навео да пољопривредна лабораторија у Батајници сада ради као швајцарски сат.

Каже да ће најбоља лабораторија, коју ће донирати Кина, бити завршена 8. или 9. априла, када Србија буде на врхунцу или близу врхунца кризе и када буде најтеже стање.

 

Хоћете ли сад правду или животе?

Вучић је изјавио да је одлука о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца, у периоду од 20 до 21 час, донета јер се боримо за животе људи, иако је то можда неправедно према већини људи који поштују мере владе о полицијском часу.

"Не постоји човек који не воли псе, али, има ли нешто прече од живота људи?”, упитао је Вучић .

Како је појаснио, када власници само у јендог згради у “блоку” изведу љубимце, у просеку из 10 станова, они разговарају, улазе можда и по двоје троје са љубимцима у лифт, хватају за гелендере…

“Сваки такав излазак нам додатно компликује ситуацију. Знам да се већина осећа да су јаки, да нису угрожени, што није далеко од истине, али не смемо да ризикујемо, то морају да разумеју”, рекао је Вучић.

На питање зашто испаштају они који се владају како треба зарад неколицине која не поштује правила, Вучић је рекао да је сагласан са таквим гледиштем, јер 90-92 одсто људи поштује, али 8-10 одсто људи не.

И због њих морамо сви да се склонимо, јер ово није нешто где можете да оцењујете да ли се неко добро влада, већ морамо да се заштитимо од људи који не поштују мере.

Упитан зар то није неправедно, узвратио је питањем - “хоћете ли сада правду или животе.

“Не знам шта би било правдено, да кажемо - молим вас изађите, јер сте у праву, а када умру хоћете ли ви са правдом да будете у праву”, указао је Вучић.

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ.

У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу.

“Када видим да аке и деке имају чисту килничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај”, рекао је Вучић.

Биће нових привремених болница у Арени,Пиониру, Пинкију...

Вучић је изјавио да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама.

"Неће бити довољно места», нагласио је он.

Упитан зашто неће бити довољно, казао је да се иде на појачано тестирање.

"Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете », казао је он.

Вучић је рекао да постоје јунаци међу медицинским особљем, има оних који су били изложени вирусу и који су у изолацији, али има и оних који кажу да су били, а нису, само да би били у изолацији.

„Да бих био правичан и праведан, хвала онима што ризикују животе", казао је он.

Жаришта тамо где се вратило 400.000 наших грађана

Вучић је изјавио да се у Србију вратило 400.000 наших грађана и да је то дозволио да би помогао нашим грађанима, али да су сва жаришта короне која данас имамо тамо где су се наши људи вратили.

"Некад ми дође да плачем због тога што сам то урадио, ломио сам се и желео сам да помогнем нашим грађанима који долазе из иностранства. Погледајте, нама свако место које је жариште, и то троје људи из Кикинде које је умрло стигло је из Милана преко Темишвара... Све на југу Србије се отворило тек када су дошли људи споља, читаво Поморавље предвођено Цхупријом, Свилајнцем и Деспотовцем...", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Све нам је стигло од тог тренутка, додао је он.

Истиче да не можемо да кажемо нашим грађанима да не могу да уђу у земљу, као и да их и даље примамо из свих делова света, које довозимо.

"Нисмо били спремни, било је немогуће да примимо 400.000 људи без велике штете, али тоико смо примили. Србија данас има за толико више становика него пре месец дана".

Вучић каже да смо примили 400.000 људи од тренутка затварања граница, и то само у једном дану 320.000, и после још два дана остале.

Како каже, они долазе и даље, али то сада много боље контролишемо, пошто иду у карантин и тестирају се.

Истиче да нема ниједне групе или авиона а да ниједан случај није потврђен и да онда цела група иде у карантин, а заражени на лечење.

"Нама је 19 војника који су били на граници са Хрватском, који су радили са људима који долазе из иностраства, заражено. 642 људи у војсци је под изолацијом, нека је 100 измислило јер се уплашило, али осталих око 550 раде веома тежак посао".

Нама војска чува и геронтолошке центре и не дај Боже да нам корона уђе у Геронтолошке центре, додао је Вучић.

У Војводини 161, у Београду 320 слободних респиратора

Председник Србије изјавио је да се држава труди да набави што више респиратора, додајући да тренутно у Војводини има 161 слободан респитратор, а у Београду 320.

Према његовим речима, Србија је пре избијања кризе имала укупно 1. 018 респиратора и објаснио да је од тог броја око 600 било заузетно за плућне и срчане болеснике, а да је само 400 било слободно.

Вучић је навео да је тренутно око 60 оболелих од корона вируса на респираторима.

Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

На питање да ли ће применити мере попут руског председника Владимира Путина који је казао да ће свим апотекама које продају маске по вишим ценама бити одузета дозвола за рад, уз констатацију новинара да се СрбиМа та изјава свидела, Вучић је одговорио:

“Ја сам мали човек, Путин је велики лидер”.

Сви се боре да набаве респираторе

Вучић је  рекао да је срећан што су три болнице у Београду оспособљене и реновиране за корона вирус, као и Сајам, јер људи не би имали где да буду смештени.

"Људи ће ускоро највише волети да оду на Сајам, ако негде морају. Баш ме брига за нечији комфор од 14 до 28 дана, 99 одсто ће да прездрави и неће ићи на респиратор", рекао је вечерас Вучић.

Он је истакао да би и сам био срећан ако би морао да буде хоспитализован да оде на Сајам, јер ће тамо бити смештани лакши болесници.

Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима.

Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора.

Вучић је поново указао на проблеме са набавком респиратора, јер се сви у свету боре да их купе и да плате што више.

Ми платимо, онда нестану, казао је он и објаснио да се углавном респиратори набавлају преко посредника и да они хоце да зараде што више.

"Ко зна колико нас је компанија преварило, тако да ће ти репсиратори каснити, а сваки сар је у питању".

Напомиње да смо респираторе које смо купили директно од кинеског произвођача, добили, као и да су неке поклонили.

"Ако ми платимо 32. 000, а Трамп понуди 100. 000 , онда посредничкој фирми казу даћу то, а они нека чекају", објашњава Вучић и напомиње да се ми сналaзимо.

Казе и да имамо Милшпед магацин у Шангају, а да ћемо изнајмити још један за опрему коју ће превести велики авиони.

Вучић је истакао и да нема ниједне земље у Европи где слобода кретања није ускраћена.

Velizar
30.03.2020 • 06:24
Poljoprivrednici moraju u setvu.Za nas nema zabrane.U protivnom ostacemo bez hrane.
EUR/RSD 117.5700
Најновије вести