Вучић: Будућност ће показати ко је био одговоран

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је „Отворен Балкан“ иницијатива отворена за све у региону, и нагласио да не разуме зашто јој не приђу, посебно БиХ и Црна Гора.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је, на конференцији за штампу, и на питање новинарке из Албаније да ли он као председник може "да развије четири слободе ЕУ са Косовом" рекао да види да се сваки пут, где год да се појаве, иако ове три земље имају 12 милиона становника, увек то потцењује и поставља као кључно питање за Едија Раму где је Приштина, а њему где су Сарајево и Подгорица у томе.

„Свако бира свој пут. Да смо ми правили овакву иницијативу са Црном Гором и БиХ, оптуживали би нас да је то стварање Велике Србије, овако пошто то правимо са Скопљем и Тираном чини ми се да нико то не може да изговори. Али оно што је за мене важно је да могу сви да учествују у тој иницијативи“, поручио је он.

Вучић је истакао да не треба наметати оно што нас раздваја као главно питање.

„Ово је инициатива где мора да постоји слободан проток робе, услуге, грађана и новца, а не регионална иницијатива која се користи за решавање билатералних проблема, који, чини ми се, недовољно брзо и успешно решавамо“, указао је он.

Вучић је рекао да када се говори о томе да ли је неко спреман да уђе у иницијативу, могу сви да уђу.

„Чак иако тражите уступке, ако је Приштини понижавајуће Косово са звездицом, ставите Србију са коцкицом. Немојте да тражите изговоре заштсо сарадње нема, зашто економија не функционише, зашто грађани не живе боље“, додао је он.

Други, указује, немају никакву врсту проблема са Србијом,а како каже, нема појма зашто БиХ и Црна Гора не учествују у овој иницијативи.

Вучић је објаснио да је тежак задатак пред три земље, посебнокада се зна колико ће препрека бити пред њима, али, како каже, ако се обезбеди да има нула минута чекања на границама, да се грађани крећу на све три територије као на својој, шта ће као разлог за неучешће у овој иницијативи БиХ и Црна Гора да објасни својим људима .

Вучић је казао да је остављен кратак рок за реализацију, јер је предвиђено за годину и по дана да се све усагласи.

„То је веома компликована процедура. Ми смо отворени за све али не желим да понављам, јер не разумем што би молили некога да узме да једе. Не волим ни своје дете да терам да једе. Ми радимо свој посао, наше је да покажемо одговорност према грађанима, да подижемо привреде Србије, Албаније и Северне Македоније, ко год жели да се прикључи је добродошао, ко не жели нека се развијају сами. Можда ће бити успешнији од нас, можда ће им доћи више инвеститора, иако се у то не бих кладио, а то говорим као представник земље која је у протекле три године привукла више од 60 одсто инвестиција целог Западног Балкана“, рекао је он.

Вучић је истакао да ће регион који обухвата ову иницијату привући више од 80 одсто инвестиција целог Западног Балкана.

„Ако не видите разлику ја у томе да помогнем не могу. И политичка питања се лакше решавају када спајате економије, а ако делите и водите кампању, као што се данас води у Приштини, не против мене лично, већ против Раме што седи са њима.Мислим да он ради најбољу ствар за своју земљу“, додао је он.

Истакао је да ће будућност показати ко је био одговора, озбиљан и ко је радио добро за своју земљу и своје грађане.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести