Вучић: Циљ резолуције Европског парламента притисак на Србију

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је позадина усвајања најновије резолуције Европског парламента притисак на Србију, којег некима, како је рекао, никада није доста.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

"Притисак, притисак, притисак. Ово им је трећи пут и никада није доста. Зато што сила Бога не моли. На силу све могу да проведу и то је то", рекао је Вучић у изјави новинарима на Економском форуму у Давосу.

Додао је да ће бити многих тешких политичких ствари за нас у наредном периоду о којима морамо да постигнемо какав-такав консензус и да видимо шта можемо да урадимо.

"И то није Вучићу омча око врата када вам изађе Европски парламент са невероватним закључцима посебно око КиМ. То је омча око врата наше земље, само не разумем те несрећнике зашто се томе радују", рекао је Вучић. Како је рекао, има безброј њих у Србији који ће да им подилазе и да говоре да је то најбоља политика независно Косово и да Србија треба да га призна одмах.

"Сваку бесмислену Куртијеву акцију подржавају. Што се радују несрећи своје земље, мени не могу ништа. Могу да ме смене на силу, а нешто друго не могу. Да ме уцењују, санкције да ми уведу због нечега не могу, јер нигде немам ништа", поручио је председник Србије. Он је нагласио да нису Срби изашли на барикаде зато што су бесни, већ зато што, како је рекао, више нису знали шта да раде. Наводи да су Србе лагали за референдум, за изборе, хапсили људе све време, измишљали приче о личним картама, измишљали приче о таблицама, поново хапсили људе који су невини и ненаоружани за тероризам.

"Кажу, Срби су претили ратом. Замислите Срби су претили Куртијевим специјалним јединицама и НАТО ратом. Онда станете и питате се има ли краја људском безобразлуку. Не желим да кажем 'да' глупости, јер су они све само нису глупи, већ су дрски и безобзирни ти који такве декларације усвајају", додао је Вучић. Он је рекао да не можемо да се изместимо, већ морамо да живимо ту где живимо и да не можемо ван Европе.

"Што се тиче лажова на домаћем и регионалном нивоу, свима сам сметња јер у мени виде симбол напретка и опоравка Србије, а хоће Србију да прегазе до краја. Ја сам због тога радостан, само нека наставе", поручио је Вучић.

На питање како је доживео провокацију пошто је преко пута хотела у којем је одсео била раширена албанска застава, председник Србије је одговорио да му је било забавно, јер су морали да се много ангажују да би директно гледао у њу.

"Замислите да је застава Велике Србије на неком самиту сачекала неког албанског лидера. Цео свет би о томе писао, сетите се њихових лажи о возу који није ни стигао до административне линије. Ово нико неће ни да објаве. На то се само насмејете. Скинули су то после, а не мислим да је била специфична акција двојице или тројице Албанаца, напротив", рекао је Вучић. Додао је ''да Албанци раде свој посао, а ми свој''. "Сви они заједно су много јаки, а ми смо мали. Али тврд је орах воћка чудновата", закључио је Вучић.

Вучић: Најгори део Резолуције ЕП онај о захтеву Косова за пријем у ЕУ

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Резолуција ЕП о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ која је данас усвојена лицемерна, а да је део који се односи на КиМ много гори.Он је новинарима у Давосу рекао да је посао ЕУ да тражи усаглашавање, али да је много гори део који се односи на КиМ, а који каже да се поздравља захтев тзв.Косова за чланство у ЕУ.

"Међутим, тражи се интензивирање дијалога на основу међусобног признања, да се осуђује низ ескалаторних потеза Србије и актера подржаних од стране Србије, а који укључују нелегитимне блокаде, нападе и претње војном акцијом, да је независност Косова неповратна и да се позивају чланице ЕУ које нису признале Косово да то учине", рекао је он.

Према његовим речима, у резолуцији се осуђује сецесионистичка реторика у БиХ, позивају се сви да усвоје санкције против оних који подржавају сецесионистичке тежње.

"Има ли горих сецесиониста од оних који позивају на то, баш тих 22 земаља ЕУ има ли горих подржавалаца сецесионистичке политике", рекао је Вучић.

Пред нама једна од најтежих година у политичком и економском смислу

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић оценио је да је пред нама једна од најтежих година у савременој историји и у политичком и у економском смислу и најавио да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Мирославом Лајчаком.

Вучић је у Давосу у изјави новинарима казао да су пред Србијом тешка времена, нарочито имајући у виду политички разговор који је имао са Мирославом Лајчаком.

"Све што сам чуо, нико више не жели да чује или види да постоји другачији поглед, једино што их занима јесте независно Косово, санкције Русије, нема противљена. Пред нама је одлучујућа, пресудна година тако да је свакако једна од најтежих у нашој савременој историји и у политичком и у економском и сваком другом смислу", рекао је председник. Пред Србију се поставља питање, како каже председник, коју ће политику да изабере, политику подстицања раста или политику чувања ниског јавног дуга.

Наводећи да му предстоје важни разговори током викенда, Вучић је рекао да има потврђено да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Лајчаком.

"Очекујем тежак разговор, током викенда када ми обавимо консултације - представници Владе и ја, онда ћемо се најкасније у понедељак обратити јавности са новим мерама и са тим да кажемо шта је то што се од Србије тражи, очекује у вези КиМ, а и по питању санкција Русији", казао је Вучић.

Могу да замислим шта пише у Статуту ЗСО који прави Ф.Еберт

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да само може да замисли шта пише у Статуту ЗСО који је направила немачка невладина организација Фридрих Еберт.

Он је новинарима у Давосу, на питање шта мисли о томе што је та немачка НВО самоиницијативно припремила Статут, рекао да се сада показало ко заиста лаже.

"Сада су то потврдили, а рекли су нам да лажемо када смо рекли да су састанчили у Аероклубу. Што лажете, ко је то од вас тражио и што сте то радили. То је посао Управљачког тима који састављају Срби. Јел вам неко то тражио, зашто то радите", рекао је Вучић. Према његовим речима, они мисле да имају право да раде шта хоће.

"Може им се, сила све може... Могу и да лажу и раде што им нико није тражио и још ће да кажу да су то због нас радили, а могу да замислим шта тамо пише. Да ставимо један микрофон на коме пише ЗСО и то ће да буде ингеренција ЗСО", приметио је иронично Вучић.

Баш их брига што лажу о Палама, мора да се пође од њихове истине

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да део бошњачких и хрватских медија у Босни и Херцеговини и Хрватској говори неистине о његовом боравку на Палама 1992. године јер их не интересује права истина, већ мора да се пође од истине која њима одговара.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара у Давосу, а поводом његовог гостовања у емисији "Ћирилица" и писања медија у Хрватској који су подсмешљиво коментарисали његове изјаве.

"Медији у Сарајеву су били још гори од оних у Хрватској, написали су Вучић као млади радикал дошао, ишао до Врбовице, па су рекли нема вајде од њега па га вратили на Пале. Погледајте какви су то лажови - има 50 слика од тога дана, Шешељ, Николић и ја обилазили смо Србе око Сарајева, нисам имао никакво оружје, а сада они знају шта сам имао, а шта нисам", казао је председник Србије.

Како каже, чак и они признају да се не види никаква пушка.

"Али, шта их брига, могу да лажу, могу да лажу до бесвести, а зашто то раде, то ради део бошњачких и хрватских медија јер им не пада на памет да слушају шта то говорим и радим у претходних 11 година, јер мора да се пође од истине која њима одговара", казао је Вучић.

Истиче и да их не интересује што тада није био члан СРС, нити било које друге политичке партије. Прецизира да је то било 1992. године, а да се тек у јуну или јулу 1993. године учланио у СРС. "И баш их брига што лажу и никога не интересује права истина", закључио је председник.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести