Вучић и Столтенберг о односима Србија - НАТО

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сложили су се да је данашња теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" веома важна, јер се јача капацитет и Србије и земаља чланица Алијансе у борби против природних непогода. 
Vučić i Stoltenberg na panelu "Liderstvo za bezbednost regiona" Foto: Tanjug
Фото: Вучић и Столтенберг на панелу "Лидерство за безбедност региона" Фото: Танјуг Vučić i Stoltenberg na panelu "Liderstvo za bezbednost regiona" Foto: Tanjug

Том оценом, Вучић и Столтенберг су практично отворили панел "Лидерство за безбедност региона", на којем разговарају о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практицне користи за грађане Србије и региона.

На панелу, који је организовао Београдски безбедносни форум, Вучић и Столтенберг разговарају и о томе шта Србија жели да постигне већом сарадњом с НАТО-ом, најавили су организатори, Београдски фонд за политичку изузетност, Београдски центар за безбедносну политику и Европски покрет у Србији.

Разговор модерира председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Столтенберг, који борави у Србији од 6. до 8. октобра, још је од самог ступања на дужност генералног секретара НАТО-а отворио простор за другачији дијалог са званичним Београдом, а пре годину дана у разговору је с Вучићем у Бриселу истакао да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, и поновио да НАТО поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности.

Вучић: Разговараћу с Рамом по питању понуде Телекома Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће разговарати са албанским премијером Едијем Рамом о ситуацију у вези са понудом српског Телекома за куповину Телекома Албанија. Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтнбергом, упитан о јединственом економском тржишту које заговара, рекао да никада неће одустати од те идеје.

"Не знам да ли је Јенс (Столтенберг) знао, али мислим да је Телеком Србија намеравао да купи Телеком Албаније (који је део Дојче Телекома) и дали су најбољу понуду, али министар телекомуникација Албаније се није сагласио са том продајом, јер је сматрао да Србија није добродошао инвеститор", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће о томе разговарати са Едијем Рамом, како би се та ситуација разрешила.Вучић је навео да је можда најважнија политичка идеја стварање јединственог тржишта у целом региону Западног Балкана, а то,додаје, значи да треба да се створе подстицаји за све, да земље имају исту пореску политику која би привлачила много више инвеститора.

Каже да Србија има 56 одсто од укупних инвестиција у региону, наводећи да би и остали добијали више када би постојало јединствено економско тржиште.

"Никада нећу одустати од те идеје",поручио је Вучић и додао да је добио поизитиван одговор од АЛбаније и да ће разговарати са другим лидерима Западног Балкана.

"Небитно је ко је почео први о томе да говори. Мислим да смо Рама и ја, али је важно да то препознаје и ЕУ. У томе је будућност. Небитно је ко ће бити у ЕУ за пет,или 15 година.Важно је да нешто урадимо пре тога", рекао је Вучић.

Столтенберг: Вежбом јачамо отпорност на непогоде, али и партнерство

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018", одржана у Младеновцу, важна јер се њоме јача способност Србије и земаља чланица НАТО за борбу против природних непогода, али и партнерство Србије и НАТО.

Столтенберг је то рекао на почетку панела "Лидерство за безбедност региона", на којем са председником Србије Александром Вучићем разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практицне користи за грађане Србије и региона.Столтенберг је рекао да је данашња вежба важна јер се њоме јача капацитет и способност Србије и земаља чланица НАТО, у борби против природних непогода, попут пожара, земљотреса, поплава... 

"Због климатских промена се припремамо за такве катастрофе. Окупљамо се и омогућавамо да радимо заједно, војни и цивилни капацитети, да се мобилишемо за одбрану и спасавње, да бисмо јачали отпорност друштва на природне непогоде", рекао је Столтенберг.

Истакао је да важба показује да НАТО и Србија раде заједно и јачају партнерство."Најбољи начин да покажемо да смо партнери није да држимо говоре. Можемо Вучић и ја да држимо говоре сатима, јер смо и добри пријатељи, и говори јесу важни, али још је важније деловати. Важно је да се сарадњ не састоји само од речи, већ и од дела", рекао је Столтенберг.

Панел, у хотелу "Хајат Риџенси", организује Београдски безбедносни форум.

Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу.

Вучић је на скупу "Лидерство за безбедност региона", на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

"Да би могли да се развијамо и похвалимо економским растом и првилачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље", поручио је Вучић.

Како је рекао, Србија ће дати дати све од себе да се настави дијалог са пристинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

"Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо", рекао је Вучић.

Вучић: Да сам ја отишао у БиХ "обесили" би ме, кад је из ЕУ - може

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србији "спочитавано" да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, иако то није тачно, а да на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао.

"Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ", рекао је Вучић.С друге стране, приметио је да на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао.

"Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду", приметио је Вучић.Наводи да о свему томе треба искрено, поштено и отворено разговарати и да треба решавати, иначе ћемо се,каже, суочити са још више проблема.

Вучић: Очекујем мање напетости, важне поруке Столтенберга

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да се договорио са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да, у случају било какве кризне ситуације на КиМ, могу брзо да ступе у контакт и додао да се нада да се Срби на КиМ данас осећају мало безбедније него јуче, због позитивних порука које је Столтенберг изнео у Београду. 

Вучић је на панелу "Лидерство за безбедност региона“, рекао да је велики проблем између Беоргада и Приштине, као и да постоје различити ставови и гледања у погледу неколико инцидената који су се догодили на КиМ и да је о томе разговарао са Столтенбергом.

“Не можемо по сваком питању да се сложимо, јер смо на различитим положајима, али важно је да смо се сагласили да, ако буде било какве врсте изазова, инцидената, немира, хапшења, треба одмах да га контакртирам, а он ће ми одговорити”, рекао је Вучић.

Рекао је да је за њега важно да има коме да се обрати и додао да му је приликом недавног инцидента на Газиводама, било лакше да позове Американце, него неке Европљане.“Хвала Јенсу што се није крио, као многи, зато што нико неће да преузме одговорност и донесе одговорне одлуке када је већ заоштрена ситуација, а неко мора. У супротвнм можемо да изгубимо све и то за неколико тренутака”, рекао је председник Србије.

Навео је, међутим, да не постоји нико на кога се можемо ослонити на КиМ."Јенс је рекао да је КФОР тамо да би штитио све заједнице, укључујући и српску, а Србима једино и треба заштита тамо. Разговарали смо о томе и договорили се како да комуницирамо убудуће”, рекао је Вучић и додао:

” Много је бољи осећај, јер ће ме људи у Србији увек оптуживати - рећи ће ништа нисте урадили за народ на КиМ, нисте предузели ништа да заштите Србе и њихову безбедност. Сад ми је боље, јер знам да ћу увек моћи да га позовем, да анализирамо ситуацију и процењују”.

Изразио је наду да ће се смањити напетост на КиМ, посебно међу Србима после најновијих претњи са јужних делова КиМ. „Мислим да се данас осећају макар трунку боље него јуче. Важне су поруке Столтеннеберга“, рекао је Вучић. Он је навео да Србија подржава земље у региону и да се нада бољим односима са БиХ након избора иако се, каже, не зна шта будућност носи.

''Столтенберу и грађанима КиМ гарантујем да ћемо се уздржати од глупих политичких и било каквих других потеза. То је главни предуслов за напредак региона'', закјучио је Вучић.

Претходно је Столтенберг истакао да је КФОР на КиМ да би штитио све заједнице, и српску, и да има задатак да очува безбедну и мирну средину.Брине га, каже, упркос напретку региона, тенденицја да се националистичка реторика враћа на сцену, што мора да се избегне.

Поручио је да само људи из овог региона могу да реше проблеме, те да то не може да уради Брисел, који може само да помогне или да савет.“Уздржан сам и позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици”, рекао је Столтенберг.Испричао је и да су скандинавски народи у доба Викинга векловима ратовали једни против других, а да су данас пријатељи.

“Има вицева, али ако су Швеђани, Норвежани и Данци постали пријатељи, могу и људи са Балкана да постану пријатељи. Наставите да напредујете и радите са суседима и бићете миран и просперитетан део Европе”, рекао је Сртолтенберг.


Фото: Tanjug

 Вежба важна и за Србију и за НАТО

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберга сагласили су се данас да је вежба ''Србија 2018'' веома важна и за Србију и за НАТО, а Столтенберг је истакао да су тиме две стране показале како раде заједно и да јачају партнерство на најбољи начин.

''То показује да НАТО и Србија раде заједно, да смо добри партнери и то не само у говорима, који су итетако важни, али деловање на терену је још вазније'', истакао је Столтенберг на скупу "Лидерство за безбедност региона" који организује Београдски безбедносни форум. 

Фото: Tanjug

Он је рекао да има веома добре утиске са везане за вежбу и да је њен главни циљ да се војни и цивилни сектор повежу како би заједно радили на елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић се сагласио да је вежба важна, јер показује шта треба радити у будућности, почев од набавке опреме па надаље, у циљу спасавања живота.

Председник Србије је истаако чињеницу да је у вежби учествовало 2.000 људи из 32 земље који су, како је рекао, сарађивали, развили пријатељство, али први пут се упознали и користили неке методе које се користе у елиминисању последица природних катастрофа.

Фото: Tanjug

Вичић је истакао да Столтенберг није само професионалац у свом послу, него и човек који зна како се шаљу најбоље поруке Србији.

''То није само зато што је Столтеберг провео део живота у Србији него и због начина на који је изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999.године'', рекао је Вучић и захвалио Столтенбергу и НАТО на данашњој вежби.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести